В Банско бе открит Историко – етнографски комплекс “Радонова къща”

На празничния 22 септември – Денят на независимостта на България, в Банско бе открит Историко – етнографски комплекс “Радонова къща” /втори етап/.

 

В комплекса, който се явява важен принос към дългогодишната история на музейното дело на територията на община Банско, още по-пълно е представено богатството и разнообразието на културно – историческото наследство на града. В “Радонова къща” могат да се видят останки от крепости, раннохристиянски базилики и разнообразни находки, разкрити при проведените през последните години археологически разкопки. В комплекса е разположена и експозиция от пъстри носии, предмети и снимки от миналото, които показват бита и обичаите на банскалии.

В присъствието на десетки жители и гости на Банско бе извършен тържествен водосвет, а приветствия поднесоха вр. изп. дл. кмет на община Банско Петър Баряков и директорът на Музеен комплекс – Банско Елена Еринина. Те благодариха на всички, допринесли за създаването на комплекса, и си пожелаха още такива успехи за в бъдеще.

След официалното откриване, присъстващите имаха възможността да изживеят вълнуващи мигове сред многобройните експонати, разположени в историко – етнографския комплекс.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: