Microsoft купува Skype за 8.5 млрд. долара

Skype има над 663 млн. регистрирани потребители, от които над 140 млн. са активни всеки месец

Microsoft обяви официално, че ще придобие най-популярния софтуер за аудио и видеоразговори през интернет Skype. Софтуерният гигант ще плати 8.5 млрд. долара за придобиването на базираната в Люксембург компания, която има над 663 млн. регистрирани потребителя. Въпреки това Skype не може да се похвали с особено големи приходи, тъй като потребителите й използват предимно безплатните разговори, които позволява софтуерът.

Интересът на Microsoft към губещата пари услуга обаче подчертава необходимостта на софтуерната компания да навакса загубените при Windows и Office позиции, коментира “Ройтерс”. Сделката означава, че Skype ще анулира плановете си за борсов дебют, от който компанията се надяваше на набере около 1 млрд. долара. Този ход щеше да оцени компанията на 3-4 млрд. долара, коментират анализатори.

Skype позволява на потребителите да осъществяват както разговори между софтуерните клиенти за компютри, смартфони и таблети, така и разговори със стационарни и мобилни телефони, за което обаче се плаща. Изкупуването на програмата ще даде на Microsoft стабилна посока за развитие на пазара на видеоконферентни разговори, които компанията налага от години в отговор на търсенето на по-евтини методи за комуникация от страна на бизнеса.

Skype може да се предлага като допълнителна услуга към програми като имейл клиента Outlook, а гласовите и видеоуслугите могат да бъдат интегрирани с конзолата за видеоигри на компанията Xbox и услугата й Live. В по-дългосрочен план Skype ще даде възможност на Microsoft да развие по алтернативен начин мобилното си присъствие – област, в която компанията изостава, но не жали усилия и средства, за да навакса пропуснатото за сметка на Apple и Google.

Skype ще бъде отделен като отделно подразделение на Microsoft, а изпълнителният директор на компанията Тони Бейтс ще отговаря директно пред изпълнителния директор на софтуерния гигант Стив Балмър. Сделката за изкупуването на софтуера е най-голямата в 36-годишната история на Microsoft, а стойността й бе определена като изненадващо висока от пазарните анализатори.

Skype е основана през 2003 г. Компанията бе купена от eBay за 3.1 млрд. долара през 2005 г. Приходите й за миналата година са 860 млн. долара, но нетната загуба е в размер на 7 млн. долара. През 2009 г. eBay продаде мажоритарния дял в Skype на група инвеститори, сред които фонда Silver Lake, за 1.9 млрд. долара.

Източник: Dnevnik.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: