Най-голямата борса в Югозапада замря заради опасните краставици

Засилени проверки се извършват по зеленчукови борси и тържища в Югозападна България, във връзка с установената зараза в краставиците, която причини 10 смъртни случая. Наш екип посети днес най-голямата зеленчукова борса в Пиринско – тази в петричкото село Кърналово.

Голяма част от стоката, изложена на зеленчуковата борса е родно производство. Единици са търговците, които зареждат от съседна Гърция. Оттам най-често се внасят цитрусови плодове.

Днес на най-голямата борса в Югозапада търговията беше почти замряла. Най-значителен е спадът в продажбата на краставици. Причината- заразените с новия щам на бактерията ешерихия коли краставици.

„Не се купува краставицата. Цената й падна- I качество е 60 стотинки за килограм,” заяви един от търговците.

И все пак масова паника по пазарите няма. Потребителите признават, че могат да разпознаят кои зеленчуци са вносни и кои не. Надписът „Произведено в България” се оказва достатъчен, за да се гарантира качеството. „Ние на това разчитаме, че е наше производство. То кой може да даде информация за стоката. За всеки неговата си е най-хубава. Кой ще каже, че е заразена,” зави един от анкетираните.”Те са български – няма страшно,” допълни друг. Сериозни мерки, за да се следи пазара на зеленчуци в областта са предприели и експертите от Областна дирекция по безопасност на храните.

„Щателно се проверява документацията за произход и етикетиране на предлаганите в търговската мрежа пресни зеленчуци и плодове с произход Европейски съюз,” каза Дафина Атанасова, връзки с обществеността в Агенция по храните – Благоевград.

До този момент на територията на Благоевградска област не са открити краставици с произход Испания. И все пак най-сигурният начин за предпазване от зараза е следният: „Аз не консумирам зеленчук в момента. Повече съм на месо,” каза Мехмед.

Източник: E-79.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: