Изобретиха велосипед който не пада докато се движи

Американски и холандски изследователи представиха устойчив велосипед, който не пада по време на движение, т.е. може да се придвижва самостоятелно без човешка помощ.

От момента на изобретяването му учените се опитват да изяснят как движещият се велосипед не пада, съобщи БГНЕС.

Те стигнали до извода, че велосипедът не пада поради два фактора. Основополагащ е принципът на жироскопното движение, който се постига, когато въртящите се колела коригират отклонението на велосипеда.

Особено значение има и “ефектът на пътеката”, който насочва колелата, например на количката в магазина в посоката, в която я бутат. След продължителни експерименти се изяснило, че тези два принципа не действат на новия модел устойчив велосипед, когато достигне определена скорост.

Представеният модел има две двойки малки колела. Тези, които не докосват земята, се движат срещу посоката му на движение. Голямо значение има и разположението на масата особено на центъра на тежестта на кормилото. “Не беше лесно. Изпитанието на първия образец се провали и почти загубихме надежда, но неочаквано успяхме да постигнем стабилност”, разказа студентът Джоди Куиджмън, провел голяма част от тестовете. Той отбеляза, че за да се постигне устойчивост, пътят, по който се кара велосипедът, трябва да има определена твърдост.

Източник: 24 часа

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: