Започват масирани проверки на откритите плувни басейни

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград започват масирани проверки на откритите плувни басейни. От здравната инспекция информираха, че до момента няма констатирани нарушения в плувните комплекси в областта или издадени предписания за затварянето им.

Всяка година собствениците на басейни, които биват затваряни, трябва да изпращат уведомление до РЗИ – Благоевград. Контролът на откритите басейни стартира от 1 юли до края на лятото, а от закритите водни съоръжения проби се взимат целогодишно.

В Пиринско има 138 басейна, от тях 83 са закрити и 55 – открити. Басейните трябва да отговарят на определени изисквания и да има осигурен спасител. „Трябва да се извършва мониторинг на водата редовно, да се следи за използването на душовете от хората, преди влизането във водата. Да не се допускат хора с рани в басейните”, обясни д-р Мария Станчева от РЗИ – Благоевград.

От здравната инспекция поясниха, че няма затворени басейни в областта за момента. Преди време са издадени два пъти предписания за затварянето на закрития басейн в Благоевград, но след отстраняването на нарушенията, той отново функционира.

До момента няма и регламентирани плажове покрай реките в общините от региона. „Няма разкрити плажове, тези, които се къпят в реките, го правят на тяхна отговорност”, каза д-р Калоян Калоянов, началник отдел „Здравно-техническа експертиза” към РЗИ. Глобата за собствениците на басейни, неотговарящи на изискванията е от  300- до 500 лв. за първо нарушение.

Източник: E-79.com
Снимки: Мотел Найс

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: