Благоевградските библиотеки отчитат завишен интерес на младите към четенето

15-годишните ученици в България четат най-лошо в сравнение с връстниците си от другите държави на Европейския съюз. 41 на сто от нашите тийнейджъри попадат в графата „неграмотни” по критериите на международно изследване. Тревожните данни бяха изнесени от Европейската комисия.

Качеството на образованието у нас непрекъснато пада. Пример за това е не само докладът на Европейската комисия, но и продължаващият и в момента прием в елитните училища, в които вече се влиза и с оценка „Среден”.

Тревожни бяха резултатите от изпитите на седмокласниците тази година. По български език сред 2 572-ма ученици от седми клас, явили се на националното външно оценяване в Благоевградска област имаше само една пълна шестица. В момента тече подаването на документи за трето класиране, а все още има свободни места в елитните училища.

Въпреки тези данни, в читалищната библиотека в Благоевград не отчитат спад на читатели, дори точно обратното. „При нас се забелязва, че децата четат. Мога да кажа дори, че при нас има леко завишаване в тази посока”, каза Гинка Механджийска, която е главен библиотекар. В сравнение с миналата година, през тази посетителите са с около 1300 повече. Най-търсена през летния сезон е задължителната за учениците литература.

Дали мишката изяде книжката? Отговорът за всеки от нас е различен. Със сигурност обаче любовта към четенето трябва се възпитава както у дома, така и в училище.

Източник: E-79.com

Снимки: Blagoevgrad.eu, Архив

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: