Ден на туризма в България

Отбелязва се в последния неделен ден на август в чест на първото масово туристическо изкачване (300 души) на Черни връх на Витоша, осъществено на 27 август 1895 г. С изкачването на Черни връх е учреден клуб на българските туристи, на този ден е и неговия официален празник.

През 2011 г. денят ще бъде отбелязан на 28 август, съобщи Българския туристически съюз. Съюзът е предвидил специална тридневна програма за честването, която започва на 26 август от 17 00 ч. с поднасяне на цветя на морената пред Народния театър “Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. са тръгнали 300 души за Черни връх.

На 27 август, събота, ще има туристическа вечер на хижа “Алеко”, организирана от Българската федерация на туристите-ветерани, за представителите на клубовете от страната.

На следващия ден – 28 август, неделя – в 12.00 ч. тържеството ще се открие с поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов в района на заслона. А от 15.00 ч. туристическият празник ще се пренесе пред хижа “Планинарска песен”, където хор “Планинарска песен – Филип Аврамов” ще изнесе своя поздравителен концерт.

Сред поканените гости са министрите на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков, заместник-министърът на енергетиката, икономиката и туризма Иво Маринов, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Източник: Calendar.dir.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: