31 май – Световен ден без тютюнопушене

По света има над 1 млрд. пушачи, заявяват от Световната здравна организация

31 май е Световният ден без тютюнев дим и се отбелязва с различни инициативи по света. Тази година инициативата е насочена към младите жени и момичета, които от известно време са обект на ухажване от страна на тютюневите компании, коментира Reuters.

По света има над 1 млрд. пушачи, като жените вече представляват около 20% от тях.

Организаторите на деня без тютюнопушене от Световната здравна организацията допълват, че много производители на цигари отделят сериозни средства и провеждат мащабни кампании, чиято цел са привличане на жените. Това е така, защото навсякъде по света жените вече получават добро заплащане, а независимостта им се увеличава. Процесът е факт и в Азия, където икономиката отчита истински бум през последните месеци. Статистиката показва, че над 8% от момичетата на възраст между 13 и 15 години в Азиатско-тихоокеанския регион използват тютюневи продукти. Става въпрос за близо 5 млн. момичета, допълват от СЗО.

От организацията заявяват, че тютюнът е втората най-разпространена причина за смърт в световен мащаб. 5 млн. души всяка година почиват в следствие от употребата на тютюневи изделия. Ако трендът, наблюдаван днес се запази, до 2030 година тютюнът ще причинява смъртта на 8 млн. души годишно, 2,5 млн. от тях – жени.

Статистиката обаче не е толкова стряскаща в някои европейски държави, като Германия, например. Данните на Федералната статистическа служба например показват, че 74% от жителите в Германия са непушачи. 54% от германците, заявяват, че никога в живота си не са опитвали цигара. 20% са бивши пушачи, а 26% се определят като активни пушачи, допълват от статистиката.

Все повече белгийци показват подкрепата си на мерките за ограничаване на тютюнопушенето – през 2004 година само 49% от гражданите в кралството подкрепяха забраната за пушене на обществени места. Шест години по-късно подкрепата вече нарасна до 65 на сто. Около половината от собствениците на ресторанти и 57% от собствениците на кафенета, които са сред пряко засегнатите от забраната, също дават своята подкрепа на мерките за борба с привичката.


Източник: Еcon.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: