Готвят стачка в БДЖ: Спират влаковете всеки ден за осем часа

Железниците отново в стачна готовност. Причината – реформи и слухове за нови съкращения, съобщи BTV. Синдикатите в БДЖ заплашват да спрат влаковете от движение през октомври.

Към момента няма еднозначен отговор на въпроса има ли опасност да останем без железопътен транспорт. Това, което знаем е, че синдикатите са недоволни от съкращения, които били планирани.

Пред bTV обаче, от БДЖ отрекоха, че готвят подобно нещо. Така, че на този етап съкращенията са само слух, срещу който надигнаха глас синдикалистите.

Съвсем в техен стил заплашват с ефективни стачки от октомври. Твърдят, че всеки ден за по осем часа ще спират влаковете от движение. Недоволство има и заради други промени, които се правят в железниците.

По данни на синдикатите, за последните три години служителите в Държавните железници са намалели от 17 на 14 хиляди.

От железницата обясниха пред bTV, че оптимизация на системата ще има, но най-рано след два месеца. И то след като бъде съгласувана със синдикатите.

А те в момента недоволстват и от друго – това, че БДЖ връчва на частни фирми част от дейностите, които й носят милиони левове годишни загуби. Сред тях са почистване, охрана, както и куриерските услуги. Синдикатите твърдят, че това е правено преди години, но без успех.

„На БДЖ не им струва по-малко, а хората минаха на минимални работни заплати и какво направихме на практика – ощетихме хората и обогатихме фирмите. Сега ще стане същото”, каза Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите към КНСБ.

Синдикатите вече събират подписи за ефективни стачки от октомври. За осем часа всеки ден влаковете ще спират работа. Най-вероятно това ще става между 10 и 17 ч. И ще бъде обявено поне 7 дни предварително.

„Не се притеснявам от заплахите на синдикатите. Но трябва да сме разумни. Железницата, както знаете, е дружество във фалит и ние се опитваме да го спасим, така че всяка една стачка няма да се отрази най-малко на приходната част на дружеството”, каза Владимир Владимиров, изпълнителен директор на БДЖ.

БДЖ предлагат и в края на годината цените на билетите да скочат с 5 %. Решението за скок на цените за пътуване с влак предстои да бъде одобрено от министъра на транспорта.

Очевидно в железниците предстоят много промени. Все още не е ясно дали ще има стачка от октомври или страните ще се помирят.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: