Първа копка на студентски център „Америка за България” в АУБ

Американският университет в България започва изграждането на супермодерен студентски център в университетския си комплекс „Скаптопара”. Центърът ще носи името на фондация „Америка за България”, която осигури 8 000 000 щ.д. за проекта.

Щедрото дарение на фондацията, която също така за изминалите две години осигури 2 000 000 щ.д. за стипендии за най-добрите български студенти, направи възможно осъществяването на мащабното строителство.

Студентски център „Америка за България” ще бъде разделен на две части. В първата ще има театър-аудиториум с 350 места, оборудван с необходимата сценична механизация, съблекални, гримьорни, кафе с външна панорамна тераса, книжарница, офиси на студентски клубове и стол. Втората част ще разполага с многофункционална спортна зала на европейско ниво, каквато в момента в България няма, с телескопични трибуни с капацитет близо 400 места. Сградата осигурява достъп за хора с увреждания.

Архитектурният проект е на арх. Димчо Тилев, който проектира академичен център „Балкански”, библиотека „Паница” и третото общежитие на АУБ. В търга за проектиране на сградата участваха общо 18 фирми. В момента тече процедура за избор на строителна фирма, а крайният срок за изпълнение на проекта е 18 месеца.

„АУБ предоставя на студентите си най-модерната база за учене и живот на Балканите, която беше оценена и от официалния рейтинг на българските университети на МОН, поставяйки АУБ на първо място в страната. С изграждането на студентския център, университетският комплекс „Скаптопара” на АУБ ще направи преживяването АУБ незабравимо за своите студенти от 40 държави. Благодарение на фондация „Америка за България” АУБ продължава да се развива и се превръща в модел за образователна институция”, коментира президентът на АУБ д-р Дейвид Хюуайлър.

Гости на церемонията ще бъдат представители на местната власт, а речи ще произнесат изпълнителният директор на фондация „Америка за България” г-жа Десислава Тальокова, президентът на АУБ д-р Хюуайлър и председателят на Настоятелството на АУБ г-жа Мариан Келър.

„Образованието е един от нашите приоритети и ние виждаме в АУБ партньор, който напълно отговаря на нашите цели – да предоставя висококачествено образование в международна среда, като по този начин подготвя социалноотговорни граждани, с потенциал да работят за развитието не само на България, но и на света”, каза г-жаТальокова.

Фондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в България, за да подкрепи страната в постигане на пълния й потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008г., Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: