Работниците в Благоевград работят и в жегите

Главната инспекция по труда препоръча на работодателите да съобразят режима на работа с високите температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Оказа се обаче, че работниците в Благоевград не се притесняват от горещините и не спазват инструкциите на инспекцията.

Продължителното излагане на високи температури може да доведе до топлинен стрес – топлинните обриви и припадането са първите симптоми на прекомерното натоварване. От инспекцията предупредиха, че ако не се предприемат мерки срещу топлинния стрес в ранните му стадии, той може да доведе до топлинен удар или изтощение. Строителните работници са задължени да носят каски, което повишава риска от топлинен удар. Работниците на новостроящото се кръгово кръстовище на ул. „14-и полк” в Благоевград заявиха, че горещините не могат да ги уплашат и работят под пълна пара.

Работодателите им са осигурили студена вода, с която да се охлаждат в горещините. „ На нас не ние топло”, каза един от работниците. Друг пък заяви, че почиват един час, когато е най- горещо. Работодателят може да предприеме и организационните мерки, като промяна на началния час на работното време, намаляване на продължителността на работното време за определен период от време. Строителите обаче не работят по-малко в горещините.  ”Работим, какво да правим, като трябва и нещо да се яде”, коментира един от анкетираните работници.

Източник: www.e-79.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: