Преглеждат безплатно за туберкулоза

От 12 до 16 септември ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза. В този период всеки, желаещ да се изследва за това заболяване, ще бъде приет и консултиран в специализираните лечебни заведения във всички 28 областни градове.

„Седмицата на отворените врати” се организира от Министерството на здравеопазването и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за трети път тази година като част от дейностите по Програмата за активен скрининг за риск от туберкулоза. По време на проведените през май и юни седмици на отворените врати бяха прегледани 9098 души. Открити бяха 95 случая на туберкулоза.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, ако бъде открито навреме и лекувано качествено, съобразно международните стандарти. През 2010 г. в България са регистрирани 2649 пациенти с туберкулоза. В сравнение с 2009 г. (2911 регистрирани случаи) се наблюдава намаляване на общия брой случаи с 9%.

Източник: Дарик Благоевград

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: