22 245 декара са засяти с пшеница в област Благоевград

По данни на Общинските служби по земеделие в област Благоевград, площите засети с пшеница в Пиринско за 22 245 декара, ечемик-3290 декара, ръж-810 декара.

Това съобщи Мариела Димитрова, старши експерт от Областна служба по земеделие в Благоевград. Най-голяма площ, засята с пшеница, има в община Благоевград- 5000 декара, следва община Петрич-4450 декара и община Сандански с 3000 декара.

По време на пролетната сеитба в Петричко са засети 1550 декара с ечемик. По малко ечемик има засят и в общините Сандански и Петрич. Експертът уточни, че посевите са в добро състояние.

„В момента няма данни за изтегляне на посевите от зимните и късните пролетни студове. Растежът е във фаза вратенене в някои общини, и в начална фаза на изкласяване на други. По-голямата част от културите са подхранени с минерални торове.

В момента не се наблюдава масово нападение на посевите от болести и неприятели и няма данни за площи, засети с есенни култури да са засегнати от ниските температури и природни бедствия”, каза още Мариела Димитрова.

Източник: Радио Фокус

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: