Терористичен акт в центъра на Виена, има убити и ранени

Терористични атаки разтърсиха центъра на Виена снощи. Няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица. На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основната мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена, предавa NOVA.

Според разследващите, мъжете са използвали автомати. Един от нападателите е застрелян от полицията. Убит е минувач, а после в болница починала тежко ранена жена. В болници са още 14 ранени. Шест от тях са в тежко състояние. Нападенията станаха няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради коронавирусната пандемия, и много хора са били навън по улиците.

„Ситуацията е много напрегната, особено във федералната столица Виена. Един извършител е ликвидиран, но няколко други все още са на свобода. От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са много професионално подготвени. Това определено е терористична атака. Ранените са лекуват в болници. Има един полицай, който е прострелян, но слава Богу, не е в смъртна опасност”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

„Бяхме си вкъщи по време на атаката. Към края на работния ден вчера имаше много хора по улиците. Налагат карантина и хората използваха последните си шансове за разходка. Заведенията бяха пълни“, разказва българката Елица Деневски.

Тя добавя, че към 20:30 часа започва да се появява информация за случилото се в интернет. Започват и да се чуват много полицейски сирени.

„Шест точки в центъра са били обект на атака. Те са били в доста близък периметър. Не става дума за отделни места. Информацията на властите е, че един от нападателите е обезвреден“, добавя тя.

„При атаката няма пострадали наши сънародници. Атаката започва в заведение до синагогата. Охраната обаче е успяла да затвори и да предотврати действия там. Един от атентаторите се е взривил, което е довело до щети и тежко ранени. Атентаторите са няколко и се издирват. Те са привърженици на ИДИЛ, разказва посланикът на България във Виена Иван Сираков.

Той добавя, че престрелки е имало на 7 места в града.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: