Пускат само гръцки граждани през ГКПП „Промахон“ от 21 ч. до 5 ч. сутринта

Гръцките власти въвеждат от тази вечер промяна в режима на работа на ГКПП „Промахон“ като той ще бъде затворен за влизане през нощта за чужденци във връзка с усложнената обстановка от COVID -19.

По информация на гръцките гранични власти от 21 ч. до 5 ч. през ГКПП „Промахон“ няма да бъдат допускани чуждестранни граждани – пеша, с леки автомобили и автобуси. На влизане в Гърция в този часови диапазон ще бъдат пропускани само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които ще изчакват на паркинга след граничния пункт до 05.00 ч.

Товарните автомобили ще преминават без промяна както досега.

Ограничението ще бъде в сила до 17 ноември 2020 г.

По информация на посолството ни в Атина ограниченията на граничния пункт са свързани с новите мерки в окръг Серес, където попада и ГКПП „Промахон“.

Припомняме, че от 06 ч. тази сутрин до 05.59 ч. на 17 ноември 2020 г. във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в окръзите Солун и Серес се забранява придвижването извън границите им с изключение на случаите, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател.  В изключенията попадат и пътуване по здравословни причини, пътуване за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно) като за целта се изискват съответните документи удостоверяващи, причината и необходимостта от пътуване извън окръга.

Въведена е и забрана за излизане и движение на гражданите от 21 ч. до 05 ч. сутринта. Движението в този времеви интервал е разрешено по изключение за придвижване от/до работното място; по причини свързани със здравето (придвижване до аптека, лекар, болница или здравен център, след предварителна консултация и съответна препоръка); индивидуално с домашен любимец;

Ограничено е и излизането и движението на граждани през деня в рамките на съответния окръг. То е разрешено за обслужване на жизненоважни лични или служебни нужди, сред които  придвижване до/от работното място или в работно време; придвижване до/от училище; по здравни причини; за снабдяване със стоки от първа необходимост, когато не е възможно своевременното им изпращане и получаване; еднократно придвижван до мястото на постоянно местоживеене; посещение на публична административна служба, в случаите, когато не е възможно обслужване по електронен път или по телефона, само при спешни случаи и след предварително договорена среща и получено писмено потвърждение от съответната администрация.

Бланки на необходимите удостоверения, според необходимостта или причината за излизане и движение навън, могат да бъдат свалени от  https://forma.gov.gr/ и да бъдат попълнени от съответния гражданин или да бъде получено разрешение за излизане чрез изпращане на sms от мобилен телефон.

За неспазване на мерките на гражданите се налага индивидуална глоба в размер на 150 евро за всяко нарушение. На фирмите и юридическите лица, които осъществяват дейност, а попадат в списъка на дейности, които са временно преустановени, се налага административна глоба в размер на 5 000 евро. Отделно на управителите на фирмите нарушители се налага административна глоба в размер на 3 000 евро.

Ограничителните мерки включват и временно  спиране на пътуванията в чужбина със самолет и влак за граждани от двата окръга Солун и Серес.

Градският транспорт ще работи с намален капацитет за осигуряване на придвижването на работещите.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: