Отлив на български кандидати за oбразование в чужбина

Повече от 5000 български студенти започват образованието си в чужбина тази година. За пореден път сред най-привлекателните места за следване във ВУЗ са Великобритания и Нидерландия.

Забелязва се обаче и отлив на български кандидати за образование в чужбина. Основните притеснения са свързани с коронавируса и несигурността от кризата, предаде бТВ.

Пандемията наложи и повечето университети да съчетаят хибридния модел на обучение – онлайн и присъствено. Съображенията, очаквано, са по здравни причини с цел да се предотврати разпространението на заболяването.

Около 1200 наши студенти ще учат в британски университети. Това е спад с 10% спрямо миналата година. Желание за кандидатстване има и след Брекзит. Първите постъпили кандидатури са за компютърни науки, математика и право.

Отбелязва се ръст при българските кандидати за университети в Нидерландия. Те са с повече от 400 души спрямо миналата година – от 3200 на 3680. Наблюдава се ръст в интереса на наши възпитаници към Италия, Дания, Швеция, Белгия и Франция.

От международното изложение “Световно образование” отчитат повече заминали ученици в средното образование с 27%. Те избират Англия, Швейцария, Италия и Германия.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: