Телефонните измами: Какви са новите схеми в Благоевград?

Нови опити за телефонни измами в Благоевград. Използва се познатата схема за мними полицейски служители, които убеждават жертвите си, че помагат на органите на реда.

От полицията припомнят, че няма практика да се търсят пари, лични данни или банкови сметки по телефона, затова ако някой получи позвъняване с подобни искания, то става дума за измама. Възрастните хора продължават да бъдат най-честите жертви на телефонните измамници, припомня БНТ.

Методи Зехиров получил обаждане от непознат номер. Когато вдигнал телефона от другата страна чул мъжки глас, който му се представил като Божидар Попов, служител на криминална полиция. Попитал го дали има спестявания в банка и ако има да ги изтегли веднага, защото ще му ги вземат.

“Ще ги вземат чрез хакерските атаки, има хакери, нали разбирате? От дистанция действат и после като се приберат хората, няма им парите. Има такива случаи. И аз затова се хванах”, каза Методи Зехиров.

Измамникът казал на възрастния мъж да изтегли 13 000 лв. от сметката си и да ги сложи в камерата на хладилника, защото ако са на друго място крадци биха могли да ги намерят.

“Айде, казва, тръгвайте, тръгвайте и отивайте към банката. Отивам аз, върнах се след това. Изтеглихте ли парите? Изтеглих си само за мен, казвам, повече не дават. Не, казва, трябва да отидете и да вземете. И като вземете ще им кажете, че Ви трябват, за да закупите имот. Докато отивах към банката и обратно казваха: Господине, GSM-ът да бъде отворен и ме проверяваха по пътя. Господине, тръгнахте ли? Тръгвам. Къде отивате? Отивам да взема таксито”, каза Методи Зехиров.

В банката служител се усъмнил, след като мъжът му разказал за случката. Последвало обаждане на 112 и така опитът за измама бил предотвратен.

Полицията започва работа по случая, а Методи повече не е получавал обаждания. Той казва, че знае за схемите, при които телефонни измамници търсят пари за лечение на близки, но в случая не се е усъмнил, защото не са му поискани директно пари.

От полицията за пореден път предупреждават, хората да не се доверяват на случайни телефонни обаждания.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: