ГДБОП неутрализираха престъпна група занимавала се с търговия и трафик на антики в Пиринско

Операцията е продължение на проведена в края на ноември аналогична акция на територията на Благоевград.


Установена е пряка връзка между действията на двете групи, организирани от 41-годишния Р.Л. – прекупвач и трафикант на незаконно придобитите антични предмети за Западна Европа.

Спецоперацията срещу организирана седемчленна група, извършвала „иманярски” разкопки, търгувала и трафикирала движими предмети с историческа стойност, е реализирана на 9 декември. Тя е проведена от служители на сектор „Трафик на културните ценности” в ГДБОП, съвместно с колегите им от Благоевград и полицаи от областната дирекция, под ръководството на Окръжната прокуратура в Благоевград. Задържани са осмина членове на престъпната група – Р.Л. /41г./, Б.Т. /39г./, К.П. /34г./ А.П. /40г./, Г.К. /35г./, Т.П. /36г./, В.Т. /48г./ и Н.Т. /45г./.

Двама от тях – Р.Л. и К.П., са с предходни регистрации за трафик на културни ценности, като К.П. е и с висящо дело. Операцията е продължение на проведената на 25 ноември т.г. спецакция на територията на Благоевградска област, когато бе неутрализирана седемчленна група, занимавала се с аналогична престъпна дейност. Установена е пряка връзка между двете групи – те са част от организирана престъпна схема, обхващаща цялата палитра от престъпни състави на НК срещу културното наследство. Мозъкът на схемата е Р.Л., който пребивавал в столицата и се явявал краен прекупвач и трафикант на незаконно придобитите антични предмети за Западна Европа.

В рамките на операцията са претърсени общо 19 адреса. Част от тях са на територията на благоевградските села Голно Дряново, Огняново, Мусомища, Лещен, Рилци, Слащен, Брезница и Буково, други – в гр. Етрополе и софийското село Лопян. Процесуално следствени действия са извършени и на територията на София. От домовете са открити над 400 антични монети от различни периоди, над 270 накита, пръстени, гривни, фибули, апликации с културно историческа стойност, над 73 антични керамични съдове и фрагменти от тях, 2 цели антични стъклени съда, 2 цели мраморни архитектурни детайла – вероятно олтари. Иззети са и старинна пушка, нерегистриран пистолет, 4 металотърсача, 4 компютърни конфигурации. На един от адресите антимафиотите попаднали и на криминална работилница за производство и ремонт на металотърсачи. Оттам са иззети 40 платки и антени за тях, 3 готови уреда, специализирана техника и документация за производството на металотърсачите.

Припомняме, че в хода на проведената на 25 ноември т.г. спецоперация бяха са претърсени осем адреса на територията на селата Слащен, Брезница и Буково, където бяха намерени над 450 накита, пръстени, гривни, фибули и апликации, носещи историческата памет на древни цивилизации, над 20 антични керамични съда и фрагменти от тях, два цели антични стъклени съда. И при предишната акция, в един от имотите, антимафиотите откриха нелегална работилница за производство и ремонт на металотърсачи и иззеха над 40 платки и антени за уредите, 3 готови металотърсача, специализирана техника и документация за производството им.

Снимки:МВР

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: