Пробутват ни залежали яйца

Вносни яйца с по-ниско качество се предлагат на пазара у нас, според птицевъди.

Пазарът у нас е наводнен със застояли вносни яйца, които са клас Б, но са маркирани като клас А. Това са продукти от внос, уточниха вчера за „Монитор” от Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ). Според действащите у нас правила яйцата от най-високия клас имат срок на годност 28 дни, който започва да тече от момента на снасянето им. Те трябва да са постъпили в магазините до десет дни след производството.

Освен това пресните яйцата имат лек блясък, а старите са по-матови, уточниха производители, които разказаха за проблема. Потребителите трябва да знаят, че при яйцата клас А жълтъкът ясно се отделя от белтъка за разлика от клас Б, при който ядрото се разлива при счупване.

Цената им на едро е между 4 и 6 ст. и от тях се приготвя яйчен прах. На тези яйца не се начисляват данъци и такси, което рефлектира на оборота на нормалните вериги и нормалните производители, твърдят от асоциацията.Яйцата с ниско качество се продават основно в малките квартални магазини, съобщиха още родни производители. Нормите за продажба изискват и правилно съхранение. Ако не се държат на студено, яйцата се развалят бързо, което може да създаде много неприятности на потребителите. Салмонелата е сред най-големите опасности, които дебнат потребителите, особено през лятото.

Необходим е въвеждането на стандарт и за яйцата, настояха вчера от асоциацията. За да защитим интересите на българските производители и потребители, ще се опитаме да създадем роден стандарт за яйцата, като се надяваме Министерството на земеделието и храните да одобри този проект, както е направено в страни като Австрия, Германия и Швейцария, заяви Христо Цветанов, председател на управителния съвет на АЗПБ. Липсата на стандарт е сред основните пречки за износ на яйца особено в страни като Англия, в които изискванията за качество са по-високи от общоевропейските.

От началото на годината са унищожени 700 хил. домашни птици

поради невъзможност за изхранването и спада в продажбите на яйца, заяви още Цветанов. Според статистиката от 2010 г. птиците в България са достигали 8,7 млн., а през 2011-а са намалели до 7 млн. До момента преоборудваните и модернизирани птицеферми у нас са 30 на сто,а останалите 70% не отговарят на изискванията на ЕС, които трябва да бъдат изпълнени до 2012 г. От АЗПБ се опасяват, че ако не се вземат мерки, от традиционен износител на яйца, България ще се превърне във вносител, което ще нанесе сериозни щети върху българското земеделие.

Източник: Монитор

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: