Логодаж спечели финала на конкурса “Пъстра трапеза” в Благоевград

Днес победителите в предварителните кръгове на общински конкурс “Пъстра трапеза Благоевград 2011” влязоха в битка за Голямата награда на община Благоевград. Финалният кръг се състоя на площад “Георги Измирлиев”.

Носителят на Наградата на община Благоевград – с. Логодаж ще се състезава на Националния конкурс във Велико Търново през септември.

На специално подготвени и аранжирани от самите участници щандове всяко село подреди ястията на своите победители. Комисията, присъди и награда за най-вкусно ястие на Величка Стоянова от с. Рилци за ястието “Каварма”.Наградата най-автентична рецепта спечели Христина Стоянова от с. Селище, с ястието “Сърми със суджук”.

За най оригинално представяне на рецепта бе наградена Милка Костадинова от с. Мощанец, с обредна питка “Плетеница”. Освен това за най-добра етно – визия на щанд получи с. Бело поле, а за най – добър десерт бе отличена Петруна Цонева от с. Делвино за кекс “Скаптопара”.

В конкурса взеха участие 32-ма представители отличени на първи кръг от съставните села и 4-ма представители от гр. Благоевград.Наградите връчи председателят на журито арх. Георги Скрижовски.

Наградите, осигурени от община Благоевград, които получиха отличените кулинари бяха: миксер, пасатор, термо кана и сандвич тостер.

Конкурсът се организира от община Благоевград в партньорство с Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите.

Подкрепа за своите участници от откритата сцена осигуриха самодейни фолклорни състави от селата Падеш, Рилци, Бело поле, Логодаж и Изгрев, сборна певческа група от селата Покровник и Мощанец. На сцената се качиха и фолклорният състав на клуба на пенсионерите в община Благоевград “Броеница” и самодейният читалищен фолклорен състав “Струмски славей.

Конкурсът се организира за втора поредна година, за първи път той има предварителен етап, в който съставните села излъчват представителите си за общинския кулинарен конкурс “Пъстра трапеза”.

Целта на конкурса е да бъде стимулирано съхранението и изявата на характерните за всеки регион традиции в храненето и да бъдат рекламирани уникални регионални ястия.

Източник: Дарик Благоевград

Снимка: Община Благоевград

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: