Откриват дома за възрастни хора в кв. “Струмско”

С тържествен водосвет в 10.30 часа на 29 юли – петък, официално ще бъде откритa новата сграда на Дома за възрастни хора “Св. Мина” в кв. “Струмско”.

1 126 432.66 лв. безвъзмездна помощ от ЕС вложи община Благоевград в преобразяването на сградата на бившето Х-то училище, която бе изцяло реконструирана със средства от Европейския фонд за регионално развитие по проект „Ремонт, реконструкция и модернизация на съществуващата социална инфраструктура на територията на община Благоевград». Капацитетът на новоизградения дом е 87 места, в него вече живеят 20 възрастни хора за които се грижат 30 служители.

Всички 36 стаи са с южно изложение и със самостоятелна баня и санитарен възел. На всеки от етажите на Дома за възрастни хора има кухненски бокс за приготвяне на храна, кът за хранене, дневна и кът за гледане на телевизия. Приемен сектор с фоайе, помещение за терминално болни и амбулатория, център за лечебни процедури с помещения за кинезитерапия и физиотерапия, санитарно – технически устройства и съоръжения, улесняващи движението и приемането на процедури от трудно подвижни обитатели, рампи за достъп на хора с увреждания, паркинг и прекрасен двор, са само част от удобствата в новия Дом.

По проект „Ремонт, реконструкция и модернизация на съществуващата социална инфраструктура на територията на община Благоевград» по Оперативна програма „Регионално развитие”, схема за безвъзмездна финансова помощ «Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали», компонент 2, «Социална инфраструктура” бяха ремонтирани още сградите на Дневен център за възрастни с увреждания „Зорница”, Центъра за настаняване от семеен тип, Дневен център за деца и младежи с увреждания „Зорница” и Дома за възрастни хора в с. Падеж, който вече е отделение за дементно болни с капацитет 50 места.

С реализацията на проекта община Благоевград обнови изцяло материалната база на социалните заведения на територията на общината, което доведе до рязко повишаване на качеството на предлаганите услуги, както и условията за работа на персонала.

Снимки: Blagoevgrad.eu, Архив

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: