117 първолаци се записаха в III ОУ “Димитър Талев” и го изпратиха на върха на класацията “Най-търсено училище”

117 първокласници в 5 паралелки се записаха в III ОУ “Димитър Талев” в Благоевград и твърдо го изтласкаха на върха на класацията “Най-търсено училище”. През последните 4-5 години училището неизменно пълни по 5 паралелки в I клас. Изключение е само випускът, приет преди 5 години, заради тогавашния кмет Лазар Причкапов и ресорния заместник-кмет Кирил Пецев, които не разрешиха разкриване на пета паралелка, въпреки записаните деца. За да не се стига до конфликтни ситуации и скандали, училищният директор Михаил Спасов взе решение в паралелка да има по 27-29 деца, но да не се връщат мераклиите да се запишат в първи клас в Трето ОУ.

14 от тогавашните първокласници, които вече са в V клас, тази година са приети в паралелката за деца с изявени математически дарби в Природо-математическата гимназия, освободените от тях места веднага са попълнени от новодошли деца от други училища. Макар учебната година още да не е започнала, родители на хлапета, родени през 2004 г., които догодина трябва да тръгнат на училище, вече обикалят дирекцията на III ОУ с молба да запазят места за децата си.

Хората търсят информация и това е нормално, но сега е твърде рано, едва след Нова година започваме да работим по записването за следващия випуск, обясни директорът М. Спасов.

Тази година в първия работен ден след зимната ваканция в коридора пред дирекцията на III ОУ се бе извила доста голяма опашка от родители, дошли да подадат първи молби и да запишат децата си в I клас. Подобен бе напливът на първолаци преди години в Средното общообразователно училище с изучаване на чужди езици “Кл. Охридски”. Имаше години, в които ръководството на СОУИЧЕ дори провеждаше подборни тестове за кандидат-първолаци, въз основа на които правеше приема си. Модата “СОУИЧЕ”, в което записваха децата си голяма част от новобогаташите и заформилият се “хайлайф” на Благоевград, вече се смени с новата мода – III ОУ. Не без значение за избора на училище от родителите е качеството на обучение, а фактът, че от години в III ОУ в Благоевград няма паралелка в VIII клас, защото всички седмокласници издържат успешно приемните изпити и влизат в профилирани и професионални гимназии, няма нужда от коментар.

Причините да сме най-търсеното училище в Благоевград са няколко, най-важните са качественото обучение и мястото на училището, обясни директорът М. Спасов. III ОУ е в центъра на Благоевград, близо до полицията, до съда, на главен булевард, а това е голямо удобство за работещите наблизо да водят и взимат децата си от училище, особено в началния курс. Според Спасов 5 паралелки в I клас не са изключение, а традиция в III ОУ, в което само в най-лошите за системата години, когато бе големият демографски срив, са правени по 4 паралелки. В III ОУ учат децата на няколко поколения благоевградчани, обикновено родители, учили някога тук, водят след години рожбите си, а ако едното дете е било наш ученик, задължително и братчето или сестричето се записва, обясняват преподаватели. Не казвам, че нашите ученици са най-добрите, но пета година всички седмокласници ги приемат в гимназии, а колегите там са доволни като цяло от тях, обясни Спасов. Той цитира отзиви от учители и ръководствата на Икономиката, Езиковата и Математическата гимназия, от които има и благодарствени писма за добрата подготовка, която са получили учениците в Трето ОУ.

Процесът на обучение при нас е тристранен и в него участват ученици, учители и родители, като нито един от тези три компонента не е на второ място, мотивира успехите на възпитаниците Спасов. Индивидуалната работа на педагозите и ангажираността на родителите в учебния процес той определя като изключително важни. Липсата на деца в училищата в кварталите, някои от които тази година ще имат само 1-2 паралелки първолаци, директорът на III ОУ обяснява с изселването на младите хора от страната. Много млади семейства се изнесоха и продължават да заминават да работят в чужбина – Италия, Испания, Англия, САЩ… И взимат децата със себе си, затова по кварталите има по-малко деца, въпреки че и там педагозите са добри. А ако работят в центъра, хората предпочитат да запишат децата си в училища като нашето заради удобството си, обясни Спасов.

Две полуинтернатни групи за първокласници ще има тази година в III ОУ. Целодневно с осигуряване на спане след обяд няма как да се осъществи, трудно е, но организиране на изхранването на учениците е възможно, обясниха от ръководството. Подобно на много други училища, III ОУ няма стол, а в длъжностната характеристика на учителите не влиза да водят децата извън района на школото да обядват. Не мога да вменя такава допълнителна отговорност на учителите, категоричен е Спасов, който уточнява, че няма пречка да се организира изхранване, ако родителите също проявят ангажираност. Миналата година ученици от III ОУ почти през целия II срок са се хранили в заведението за бързо хранене в сградата на ТПК “Рила”, откъдето на конкурсни начала им предложили много голямо разнообразие, ниски цени и дори възможност да приготвят храна за диабетици.

В началния курс и през новата учебна година ще продължим да даваме плодове за закуска, ако министерството субсидира тази дейност. Няма как да контролираме с какво се хранят децата, в околните лавки и павилиони се продават всякакви чипсове и недотам полезни неща, които се менят в зависимост от модната тенденция в даден момент сред учениците, но ние не можем да забраним на търговците, нито на децата да купуват, обясни Михаил Спасов. Затова педагозите настояват децата да си носят от дома закуска. Основната ни задача в училище е да обучаваме и възпитаваме децата, да ги научим да учат, което е по-важно от моментното запаметяване, обобщи Спасов.

Вчера, седмица преди началото на новата учебна година, общинската фирма “Биострой” започна по график измиване на всички училищни дворове в Благоевград. Ученици трепериха на последни поправителни изпити, други репетираха предстоящи изяви на тържествата за откриване на учебната година.

Родителите на първокласници правят последни покупки за важния за децата им първи учебен ден, в петък в III ОУ ще се изнесат списъците на разпределените ученици в I клас във всяка от паралелките, а най-вероятно в понеделник, на 13 септември, ще е и първата им родителска среща и запознанство на децата им с учителите. В V СОУ в Благоевград е практика първокласниците да се запознават с учителите си 2 седмици преди 15 септември. Малчуганите постепенно на няколко поредни срещи свикват с класната си стая, с чиновете и с бъдещата си учителка, за да се избегне стресът в първия учебен ден и той да се превърне наистина в празник за хлапетата.

Източник: в. Струма

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: