Забележителности в и около Благоевград

Забележителности в Благоевград

Благоевград е един от малкото градове, които бележи огромен ръст на туристи от цялата страна и от чужбина.
Поради тази причина представяме на Вашето внимание списък с места, които задължително да посетите, места, намиращи се в и около Благоевград.

 

Парк Бачиново – райски кът намиращ се на около 2 километра от Благоевград. В езерото могат да се наемат лодки, чрез които да разгледате Природата от различен ъгъл. През последните няколко години в езерото бяха пуснати повече от 60 патици, които допринасят за позитивното настроение. Освен това, в него има два черни и два бели лебеда. В началото на алеята, водеща за парк Бачиново се намира и Аква Парк Благоевград, мястото, където хиляди се прохлаждат през горещите летни дни.

Въжен парк “Коколандия” – единствен в Югозападна България, с най-различни атракции, въженият парк предлага възможност за катерене за деца от най-различна възраст, от 2 годишни до възрастни.

Въжен Парк Коколандия Благоевград
Въжен Парк Коколандия Благоевград

Квартал “Вароша” – Благоевград – Кварталът възниква през XVII век в подножието на Делвинския баир. През XVII и XVIII век кварталът има турски облик, а през XVIII век е единствената махала с християнско население, което се състои от около 150 – 200 семейства.

По това време три моста свързват квартала с останалата част от града, която се намира от другата страна на минаващата през Благоевград река Бистрица. От другата страна на реката била чаршията и турската част на града.През Възраждането „Вароша” приютява най-добрите учители и дейци на културата от региона, които участват активно в революционните борби на българите. Днес в кварталът са разположени редица институции, хотели, галерии, танцувални школа и други.

Квартал "Вароша" - Благоевград
Квартал “Вароша” – Благоевград

Исторически музей Благоевград – Културен, научен и образователен институт с повече от половинвековна история. От създаването си през 1952 г. до днес, музеят ревностно следва мисията си да съхранява, изучава и популяризира хилядолетната история и непреходната красота на Пиринския край.Намира се в квартал „Вароша”, в близост до църквата „Въведение Богородично” и заедно с тях е обект от Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекти”.

Регионален Исторически Музей - Благоевград
Регионален Исторически Музей – Благоевград

Църквата “Въведение Богородично” – Църквата е разположена в махалата Вароша. Изградена е в 1840 – 1844 година на мястото на по-стар храм, към който е имало метох на Рилския манастир и килийно училище от преди 1800 година. Майсторите строители са Доне и Христо от малешевското село Смоймирово. В 1850 година на запад от храма е издигнато училище, което по-късно изгаря при пожар и на негово място в 1881 година е построено триетажно училище, което също не е запазено.В 1948 година в северозападната чупка на откритата галерия е погребан митрополит Борис Неврокопски, като надгробието е с гранитен саркофаг. В храма е погребан и митрополит Пимен Неврокопски.

Църквата Въведение Богородично - Благоевград
Църквата Въведение Богородично – Благоевград

Къщата музей на Георги Измирлиев-Македончето – Изградена е на базата на проучванията за жилищен интериор на средно заможна градска къща в Горна Джумая от края на 19 век. Маша, огниво, свещник, газена лампа, софра, глинени паници, долап за печене на кафе, гюмове, бакъри, кърпи за покриване на стомните и котлите – всичко това е абсолютно автентично и може да се види така, както е било преди повече от сто години. Интересен е резбованият таван в гостната стая, в стаята за багаж пък могат да се видят хоризонтален тъкачен стан, елементи от мъжки и женски градски костюми.

Георги Измирлиев-Македончето къща музей
Георги Измирлиев-Македончето къща музей


Парк “Ловен дом”
– уникални алеи, страхотна зеленина, прекрасна атмосфера.

парк ловен дом Благоевград
Парк “Ловен дом” Благоевград

Зоопарк Благоевград – единствен в Югозападна България, носещ наслада на жителите на Благоевград, както и на гостите от цялата страна. Някой от животните в зоопарк Благоевград са “осиновени”.

Зоопарк Благоевград
Зоопарк Благоевград

Православен мемориален кръст „Памет и вяра” – Благоевград – Кръстът се намира в местността “Заева поляна” край Благоевград и е  построен през 2013 година. Той е висок около 38 метра и се вижда от почти всяка точка в града. През нощта кръстът е осветен. До местността където се намира може да се стигне както пеша, така и с автомобил. Минава се през квартал “Еленово” по посока село Делвино.

Православен мемориален кръст „Памет и вяра” - Благоевград
Православен мемориален кръст „Памет и вяра” – Благоевград снимка от откриването

Ски център Картала – Бодрост – Мястото за зимни спортове е точно в ски център Картала – Бодрост

ски писта Картала Бодрост
ски писта Картала Бодрост

Рилският манастир – Рилският манастир е ставропигиален манастир, намиращ се в Югозападна България, област Кюстендил, община Рила. Основан е през Х век от св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река.Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Рилски манастир (манастир Св. Иван Рилски)
Рилски манастир (манастир Св. Иван Рилски)

Седемте рилски езера – Седемте рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България и е един от стоте национални туристически обекта. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 m н.в. Заемат вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади. Първите три езера – Сълзата, Окото и Бъбрека – се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. През последните две езера минава един вече по-мощен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на река Джурман (ляв приток на Струма).

СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА
СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Стобските пирамиди – Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди. Стобските пирамиди се намират над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, някои отделни пирамиди достигат до височина 12 метра. Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби.

Стобските пирамиди
Стобските пирамиди

Резерват Парангалица – Парангалица е името на резерват, който се намира в Рила планина, България. Името “Парангалица” от гръцки означава забранено място. Обявен е за резерват с обща площ 1509 хектара със Заповед No.8517 на Комитета за опазване на природната среда при министерски съвет от 30.12.1933 година, Това е вторият най-стар резерват в България.

Ощавски минерални бани – намират се между селата Стара Кресна и Ощава. С редица лечебни свойства, баните привличат хора с най-различни заболявания.

Местността Рупите. Домът на Баба Ванга Местността, включваща храм-паметник “Света Петка Българска”, е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз и представлява уютен комплекс с парк добре поддържан и облагороден. Тревата е ниско окосена, има цветя, пейки, беседки. Въпреки че Баба Ванга вече не е сред нас, много хора вярват, че и сега тя може да помага на болни и страдащи. През 1994 година край нейния дом с нейните средства е издигнат храм “Света Петка Българска”. Намира се на около 70 километра от Благоевград по посока гр. Петрич

храм в местността Рупите
храм в местността Рупите

Кордопуловата къща в град Мелник – Интересна и вълшебна, ценна и с вечна архитектура, тя е една от най-забележителните сгради в Мелник и с един богат интериор. Разположена е и скътана, като божествен и скъпоценен бисер сред изваяните пясъчни сипеи и прекрасната природа на града.
Това е най-голямата възрожденска къща в историята на Бъгария, и е построена от богатата мелнишка фамилия Кордопулови през 1754 г.

Кордопуловата къща в град Мелник
Кордопуловата къща в град Мелник

Парк “Рила” – гр. Дупница Паркът се намира в град Дупница, само на около 30 километра от Благоевград и е един от най-новите и модерни паркове в страната. Отваря врати през 2010 година.
Разполага с плаж, велосипедна алея, очаква се да бъде пуснато и автовлакче. Не се допускат автомобили, но точно пред парка има огромен паркинг, който е безплатен. Ежегодно на самия парк се провежда мото събор от мото клубовете на град Дупница.

През територията му преминава река Бистрица, над която са изградени 38 моста. Над парка се намира параклисът „Света Петка“.

парк Рила Дупница

Коматинските скали – Коматинските скали представляват импозантен скален венец, достигащ 100 m височина. През четиридесетте години на миналия век скалите са описани като полигенни конгломерати в основата на “мощна задруга от конгломерати и дебелослойни пясъчници” с приабонска възраст, а след това са наречени “Коматински конгломерати” по името на забележителния скален масив “Коматиница” при с. Брестово. Оттам идва и името на Коматинската свита, в която са обособени в края на осемдесетте години, а скалният венец е посочен като стратотипова местност.

Коматинските скали
Коматинските скали – град Симитли

Село Логодаж – езерото Стойковци  – намира се на около 15 км. западно от Благоевград по пътя за границата с Република Македония. На един километър от селото е разположен най-големият водоем в Благоевградския регион – язовир “Стойковци”. Язовирът предлага добри условия за отдих, воден туризъм и особено за любителски риболов.

Язовир "Стойковци" - село Логодаж
Язовир “Стойковци” – село Логодаж

Парк за танцуващи мечки – гр. Белица – Основно паркът служи за реадаптация на танцуващи мечки. Разположен е в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км. от гр.Белица, обл Благоевград и на 180 км. от столицата София. Простира се на 120 000 кв.м. и на надморска височина от 1200 до 1 345 м. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите “Четири лапи” и “Бриджит Бардо” и Община Белица.

Парк за танцуващи мечки Белица
Парк за танцуващи мечки Белица

Роженски манастир – Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринска Македония и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. В миналото манастирът е бил стовропигиален. Днес е подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква.

Най-посещаваното място от гръцките туристи си остава прочутият Роженски манастир
Най-посещаваното място от гръцките туристи си остава прочутият Роженски манастир

Връх Мусала – Върхът е най-висок в България и на целия Балкански полуостров с височина 2925,4 m, измерено от равнището на пристанище Варна. По-висок е с 8 m от връх Митикас в планината Олимп, Гърция и с 11 метра от връх Вихрен в планината Пирин. Изкачването му е със средна сложност, общо в двете посоки с лифт от Боровец е около 12 километра, но е скалист терен и не е много подходящ за туристи без екипировка.
Пейзажите са уникални, самия връх – Божествен!

 

Musala Peak Bulgaria
Връх Мусала Musala Peak Bulgaria

Руенският манастир – Намира се само на около 20 км. от Благоевград

Крепост “Чуката” – село Зелен дол

Уникални каменни зидове дават основание укреплението да датира от  ІV–ХІІІв. Преди неговото изграждане на мястото е съществувало тракийско светилище и (или) селище от късната желязна епоха. Крепостта се намира на билото на възвишение, югоизточно от с. Зелен дол. Регистрирана е като паметник на културата с регионално значение под №4479/48, ДВ, бр. 63/1973г.

Хераклея Синтика
Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България. Руините му са разположени в землището на село Рупите, община Петрич, върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух.

Рафтинг по река Струма

Само на 30км или на 30 минути с кола от Благоевград можете да опитате рафтинг по река Струма. Любителите на този умерено екстремен спорт от цяла България нахлуват в регионa през май, когато река Струма е най-бърза и пълноводна. 

Едно рафтинг спускане ще ви разхлади в горещите летни дни!

Рафтинг по река струма се провежда всеки уикенд и извън месец Май водите са много подходящи за начинаещи.

За да се спуснете по бързеите на Струма не е нужна специална подготовка.

Река Струма извира от планината Витоша и се влива в Бяло море в Гърция. Името на река Струма произлиза от средновековното й име “Стримон”. В Гърция тя се нарича така и до днес.