Туроператори от България и Македония правят общ продукт по проект на община Симитли

„Туризмът – нашето общо бъдеще от Струма до Брегалница” обединява туроператори, ресторанти, хотели, музеи от двете страни на българо-македонската граница.

Проектът е разработен от община Симитли и се изпълнява в партньорство с община Карбинци, Република Македония. В рамките на два дни, на кръгла маса в Карбинци, туристическият бранш и местната власт от двете страни на границата дискутираха „Управлението на туризма в условията на европейската интеграция”.

Над 20 представители обменяха информация и опит по важни въпроси и предпоставки за формиране на общински политики в областта на туризма, неговото бъдещо развитие в региона, националните законодателни специфики и създаването на партньорства, информират от пресцентъра на Община Симитли.

Туроператори, хотелиери и местната власт от България и Македония планираха и действията си в бъдеще за създаване и развитие на активна трансгранична мрежа от контакти и неформални дискусии.

В рамките на темата „Управлението на туризма в условията на европейската интеграция” бе официално открит и нов културен дом в македонската община Конче. Институрът е изграден по съвеместен трансграничен проект на македонската община с община Якоруда от българска страна. Българската делегация от туроператори посети и една от най – известните археологически местности в община Карбинци и Република Македония – «Баргала».

Археологическият обект Баргала представлява укрепен град, съществувал през Късната Античност и ранновизантийския период. През V-VI в. Баргала е развит икономически, културен и религиозен център. През Ранното Средновековие градът става епископско седалище. Досега са разкрити много останки – епископският комплекс (базилика и дворец) с подови мозайки, малък пазар, главният вход “дипилон”, части от фортификационната система и др.

Дискусията „Управлението на туризма в условията на европейската интеграция” и задълбочаване на контактите между пограничните българска и македонска общини Симитли и Карбинци се реализира по проект „Туризмът – нашето общо бъдеще от Струма до Брегалница”, финансиран по „Програма за трансгранично сътрудничество България – Македония 2007 – 2013”, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ, CCI Номер 2007CB16IPO007.

Снимка: Община Симитли

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: