Стартира световната седмица на кърменето

От 1 до 7 август, за 20-и пореден път в 120 страни, между които и България, ще се отбележи Световната седмица на кърменето. Този юбилей минава под мотото „Да разберем миналото – да планираме бъдещето”. Темата е изключително плодотворна и дава възможност чрез равносметка за постиженията и грешките от близкото и далечното минало да планираме успешно бъдещите си действия. Специално внимание се отделя на още една важна годишнина – десет години от приемането на Глобалната стратегия за хранене на бебето и малкото дете на СЗО/УНИЦЕФ.

Глобалната стратегия за хранене на бебето и малкото дете e изключително важен документ, който обръща внимание на значението на храненето в бебешка и ранна детска възраст. Тъй като поне 30 % от децата по света имат сериозни поражения върху здравето, а 60% от смъртните случаи на деца под петгодишна възраст са в следствие на недобро хранене, документът поставя акцент върху основните мерки, които могат да променят тази сериозна статистика и да помогнат за преодоляването на глада и последствията от него. В Стратегията ясно е записано, че всички майки трябва да имат достъп до квалифицирана помощ, за да закърмят успешно своите бебета. Изрично се подчертава, че кърменето по несравним начин предоставя идеална храна за здравето и развитието на децата с изключителни ползи за здравето на майката. Затова се препоръчва бебетата да бъдат изключително кърмени през първите шест месеца от живота си. След това, за да посрещнат растящите си нужди, те трябва да приемат подходяща и безопасна допълнителна храна, като кърменето продължава да бъде част от храненето на детето до втората година и след това.

Правителствата трябва да разработят и въведат в действие адекватна политика за храненето на подрастващите в контекста на националните политики за хранене, детско и репродуктивно здраве и намаляване на бедността. Освен това те трябва да се погрижат за правата на работещите кърмещи жени и да следят за спазване на Международния код за маркетинг на заместителите на майчиното мляко.

Особено внимание в Стратегията е обърнато на необходимостта здравните работници ефективно да съветват за правилното хранене на кърмачетата и малките деца, като в общността те могат да са подпомогнати от доброволни консултанти и помощници за кърмене.

Тази седмица отбелязваме още една годишнина – две години от учредяването на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” ( http://www.podkrepazakarmene.com/ ) – неправителствена организация, обединяваща медицински работници и доброволни сертифицирани консултанти по кърмене, които помагат на майките успешно да кърмят своите бебета. За щастие, Благоевград е сред градовете с двама доброволни консултанти, които са на разположение на бременните и кърмещите жени, нуждаещи се от информация, подкрепа и помощ за кърменето.

                                                                                                                  Снимка: Allforthekid.wordpress.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: