Световен ден в памет на загиналите при пътни злополуки

Днес отбелязваме Световния ден в памет на загиналите при пътни злополуки. С резолюция на Асамблеята на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Жертвите на катастрофи нарастват всяка година. В световен аспект трафика взима 1,3 милиона жертви годишно, като катастрофите са основната причина за смъртта на младите хора между 15 и 29 години. Болшинството пътни инциденти са причинени поради човешко невнимание или неспазване на правилника за движение по пътищата. Нека поемем своята отговорност като шофьори, пътници или пешеходци, нека никога не нарушаваме правилата с мисълта „само този път“, защото този път може да се окаже фатален и последен за вас, за ваш близък или за някой непознат, чието семейство ще оставите сиротно.

Безопасността на движението е споделен дълг, голяма част от пътните инциденти са предвидими и могат да бъдат предотвратени. Затова на днешния ден нека обърнем внимание на поведението си на пътя и да отдадем своята съпричастност на семействата, понесли загуба.

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: