Спецакция „Тютюн“ се провежда на територията на Благоевград и хаджидимовското село Абланица

Специализирана полицейска операция под кодовото наименование “Тютюн” се провежда на територията на Благоевград и село Абланица, община Хаджидимово. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя се провежда от служители на “Икономическа полиция” към ГД “Национална полиция”, съвместно с ОДМВР – Благоевград и Районно управление „Полиция”-Гоце Делчев.

Акцията е под ръководството на Районната прокуратура в Гоце Делчев и е започнала днес. Операцията е с цел противодействие на незаконното разпространение на нарязан, обработен, готов за пушене тютюн, което представлява престъпление по чл. 234 от НК. Чрез отработена схема се е избягвало плащането на дължим акциз, който в момента е в размер на 152 лева за килограм.

Служителите от ГД “Национална полиция” наблюдавали дейности по нерегламентирано разпространение на акцизни стоки в региона от началото на годината. В резултат на извършени оперативни действия било установено, че от района на село Абланица масово се извършва разпространение на нарязан тютюн на територията на цялата страна. Заявките за стоката се извършвали чрез съобщения в Интернет и в преки договаряния. Доставките се подготвяли във вид на колетни пратки и чрез куриерска фирма с офис в Благоевград се изпращали на клиентите от други населени места. Разплащането се извършвало с наложен платеж като сумата се приемала от куриера на пратката, предавала се в офиса и от там – на изпращача. За превозване на пратките се използвали автобуси от село Абланица до Благоевград. Доставките в града се приемали от лице, с което изпращачите имали договорка да ги предаде в офиса на куриерската фирма.

В хода на операцията са претърсени шест адреса и един автобус. Иззети са над 300 кг нарязан, обработен, готов за пушене тютюн, по-голямата част – подготвен в пратки по един килограм и адресирани до различни получатели в страната. Открити са и машина за рязане на тютюн, множество товарителници, доказващи вече изпратени количества, тефтери с отчет на пратки и клиенти, мобилни телефони и кореспонденция.

Образувано е досъдебно производство срещу А.Л. на 44 години и И.А. на 48 години, и двамата от с. Абланица, за извършено престъпление по чл.234 от НК. Продължават процесуално следствените действия по случая.

Снимки: МВР

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: