Симитли се пази от наводнения със защитна дига на Струма с пари от Европа

Започва изпълнението на проект за 900 000 лева за почистване коритото на река Струма и изграждане на защитна дига. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов подписа договора за изпълнение на проекта. Средствата са осигурени от ЕС чрез Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”. Дружеството “Понсстройинженеринг” ще извърши строително-ремонтните работи по проект “Почистване на коритото на р. Струма и изграждане на защитни съоръжения – крайбрежни стени по десния бряг за предпазване от ерозия и наводнения”.

В рамките на изпълнението е планирано почистване и укрепване на ерозиралия десен бряг на река Струма, както и предпазването му от наводнения и евентуална бъдеща ерозия посредством изграждането на пилотна стена.

Изпълнението на проекта ще защити от заливане и наводняване десния бряг на река Струма. Ще се намали до минимум процесът на ерозия, ще се подобрят условията за земеползване и опазване на материалните активи намиращи се по крайбрежната ивица; ще се подобри ландшафта на града; ще се създадат възможност за улеснен достъп до природните дадености и обекти намиращи се в района.

Изпълнението на проекта отговаря напълно и на изискванията на финансиращия орган за Ограничаване и максимално предотвратяване на рисковете и щетите за живота на населението в 178-те „малки” общини чрез изграждането и укрепването на дребномащабни инфраструктурни съоръжения за предотвратяване на наводнения”.

Реализирането на проекта ще гарантира подобряване на инфраструктурните характеристики за предпазване от наводнение населените места в град; ще се гарантира опазването на околната среда чрез ограничаване риска от ерозиране на почвата; ще се подобрят възможностите за развитие на общината в социално и икономическо отношение, както и качеството на живот и жизнената среда; ще се създаде подходяща инфраструктура за достъп до природните дадености.

От резултатите на проекта ще се ползват всички жители на град Симитли. Изпълнението на проекта не е без значение и за хилядите, преминаващи ежедневно по пътя Благоевград-Кулата, както и за туристи, посещаващи туристическите и културни обекти в района.

Снимка: Община Симитли

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: