Симитли се поклони пред героите освободители

Два венеца положиха на паметника „Лъвчето” в Симитли. От кмета и общинското ръководство и от децата на Симитли. В знак на признателност, почит, родова памет и приемственост.

В ранно утро на 9-ти октомври- денят, в който точно преди 100 години за първи път отеква свободата и по симитлийска земя, в двора на храм паметник „Рождество на Пресвета Богородица” се събраха общинското ръководство, общински съветници, политици, общественици, ветерани, много граждани.

Двамата първи в ръководството на общината- кметът Апостол Апостолов и парламентарният шеф Светла Атанасовска положиха първия венец на паметника „Лъвчето”, след тях вървяха децата… две млади госпожици положиха венец и преклониха глава пред паметта и героизма на тези, които преди един век не са пожалили себе си и своя живот, за да растат и живеят те днес в свободна България.

Десетки са храбреците от симитлийска община, които преди 100 лета се включват в народната доброволческа войска на Македоно – одринското опълчение.

Над 60 са бойците, за които има запазени данни в архивите и библиотечните хранилища в община Симитли. По списъци, запазени и до днес, все млади мъже и момчета на по 20-28 години. Над 60 храбри мъже, дали живота си за свободата на родния край, чиито потомци в симитлийска община помнят героичното им дело, което ще пребъде и за идните поколения. Тази вечер от 18.00 часа се открива и етнографска изложба за историческото минало на Симитли, в 19.00 часа кметът Апостол Апостолов ще открие паметник „100 години свобода”- „В памет на офицерите и войниците от 7-ма пехотна рилска дивизия, на войводите и комитите, паднали в боевете при Симитли и Крупник през октомври 1912 година за Освобождението на Пиринска Македония и присъединяването й към Майка България. От признателни потомци на освободителите”

Край паметника “Лъвчето” тази сутрин отец Спас отслужи заупокойна молитва за загиналите за освобождението на община Симитли и благодарствен молебен за здраве и успех на жителите от общината. Храм паметникът „Рождество на Пресвета Богородица”, край който е и паметника на героите започва да се строи веднага след настъпване на свободата в Симитли преди 100 години. Основите на църквата са положени още в късната есен на 1912-та година. На метри от паметника на героите. Храмът е строен изцяло с даренията на миролюбиви християни от Симитли.

Снимки: Община Симитли

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: