В Симитли отбелязаха 100 години свобода

На 9-ти октомври, точно преди един век, по симитлийска земя за първи път отеква свободата. На историческия 9-ти октомври, 100 години по-късно, признателни потомци на освободителите от симитлийска община изградиха паметник „100 години свобода”. Уникалният монумент е композиция от три каменни блока, донесени от сърцето на Пирин. Там, където преди 100 години по върховете са отеквали изстрели, а склоновете са напоявани с кръвта на героите.

„В памет на офицерите и войниците от 7-ма пехотна рилска дивизия, на войводите и комитите, паднали в боевете при Симитли и Крупник през октомври 1912 година за Освобождението на Пиринска Македония и присъединяването й към Майка България. От признателни потомци на освободителите” – монументът в сърцето на Симитли ще пази спомена за подвига, за силата на себеотрицанието на героите, дали живота си за свободата на родния край и майка България. Паметникът откри кметът на община Симитли Апостол Апостолов.
„На симитлийска земя са се водили едни от най-тежките битки по време на Балканската война. Това не е израз на местен шовинизъм, не става въпрос за излишен национализъм, това казва историята. Първо когато турския аскер се опитва да настъпи отново към Благоевград и Дупница е спрян точно тук, на наша земя. Другата много важна битка, която е с голямо значение за успеха на Балканската война, е тази за Кресненското дефиле- сраженията при Симитли и Крупник от 12-ти октомври 1912-та година. След като се завладява Кресненското дефиле, българската армия като на парад стига чак до Солун”, спомня си прочита от историята в празничния ден кметът Апостол Апостолов и вижда и днес запазена отпреди цял век силата на българския дух.

Уникалният монумент „100 години свобода” ще запази завинаги подвига и героичното им дело. На тържествената заря-проверка на централния площад в Симитли отекнаха имената на героите от симитлийска община, дали живота си за свободата. Имената на 65-мата, повечето от които млади мъже и момчета, за които има данни в архивите и читалищните хранилища. Стотици жители на общината, общественици, политици преклониха глава пред паметта на пиринските герои. 10-минутна заря освети небето във вечерта на вековния юбилей.

За „100 години свобода” в читалището в град Симитли подредиха и етнографска изложба за историческото минало на симитличани. Изложбената зала събра ръкоделия и предмети от бита, запазени от миналото до днес в мазите и старите къщи в симитлийска община.

С юбилейна грамота „100 години свобода”, парафирана от кмета Апостол Апостолов, признание за приноса си в развитието на общината в тържествената вечер получиха ветерани от симитлийска община, общински съветници, видни общественици.

Снимка: Община Симитли

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: