Севернокорейски инвеститори оглеждат Симитли за консервна фабрика

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов посрещна посланика на Северна Корея Зо Сунг Джу и делегация от дипломатическото консулство на азиатската страна. Посещението е планирано още преди месеци.

Първият дипломат на Северна Корея проявил интерес към симитлийска община на базата на добрите отзиви, които е чувал, за благоприятен бизнес климат и икономическо развитие в района. „Тук сме за да затвърдим и задълбочим приятелските и икономически отношения между Северна Корея и България и българските общини”, каза посланик Зо Сунг Джу. Делегацията от азиатската страна бе посрещната с блага питка с мед и сол, по стара българска традиция, гласовита девойка поздрави гостите за „Добре дошли” с народна песен още на площада пред общинска администрация.

„Земеделие, туризъм и СПА са трите направления, които са приоритет в развитието и икономиката на община Симитли. През последните години инвестирахме значителни средства по европейските програми за създаването на една добра основа за развитие на икономиката, а именно инфраструктурата”, подчерта общинският кмет Апостол Апостолов.

Първият дипломат на Северна Корея Зо Сунг Джу загатна, че при посещението си в община Симитли се оглежда за място и условия за изграждане на предприятие за преработка на селскостопанска продукция. Предвид изнесените факти за благоприятните условия и климат за зеленчукопроизводство в общината. Идея още на предшественика му било създаване на супермаркет за български продукти в Пхенян, която идея настоящият посланик е амбициран да реализира. „Интерес за изнесено производство в България и съответно директен експорт за Северна Корея има проявен от наши фирми”, коментира дипломатът. Симитли се оказва изключително атрактивно място, предвид географското си разположение, и за създаване на база-депо за корейски стоки, които да търсят пазар в цяла Европа, стана ясно още от срещата в кабинета на кмета.

В момента Северна Корея е поела нов път в развитието си и комуникацията със света. До сега редица корейски стоки са изкупувани от икономическия гигант Китай и стигат до пазарите в целия свят като китайски продукти. В момента Северна Корея затвърждава приятелските си контакти с редица страни, търси и установява икономически и бизнес отношения. На базата на добрата комуникация между двете страни, посланикът на Северна Корея у нас Зо Сунг Джу проучва възможностите в България за създаване на депо за корейските стоки. Симитли е изключително удобно място заради разположението й на международен транспортен коридор.

Делегацията от азиатската страна посети индустриалната зона в град Симитли, изградена на базата на бившето военно поделение в града. Там холандските инвеститори от KWT приеха дипломатите от Северна Корея, с които споделиха опит защо те са избрали да установят производството си в община Симитли. Гостите от азиатската страна проявиха интерес и към СПА и балнеолечението и селския туризъм, които за община Симитли са приоритет в развитието. Лозовите масиви и винопроизводството с традиции в симитлийска община ще бъдат тема на следващ разговор заради изключителния интерес на Северна Корея за внос на български вина на пазара им

В края на срещата, в неформален тон, кметът на Симитли Апостол Апостолов коментира, че е в готовност да осигури и сграда за преместване на посолството на Северна Корея в Симитли, в синхрон с политиката на правителството за децентрализацията на държавната администрация. Градоначалникът Апостолов дари далечните, вече близки му гости с плакета на община Симитли, кукерска маска- една от емблемите на общината в България и зад граница, вино, местно производство на членовете на уникалната в света Винена партия, информационни материали за малката, с богато минало и дълбоки традиции община Симитли.

Снимки: Община Симитли

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

1 коментар

  1. gorda sum s tova koeto se sluchva v nashata obshtina. Pozdravi na kmeta i cqlata obshtinska administraciq, produljavaite vse taka s pulen napred v razvitieto na obshtinata ni i durjavata ni. Cqla bulgariq trqbva da vzeme primer ot vas.
    ALL THE BEST

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: