Крупник отбеляза празника на селото с богата празнична програма

Жителите на най-голямото село в симитлийска община отбелязаха празника на селото с богата празнична програма. Малко преди веселата част селският управник Григор Дуев и общинският кмет Апостол Апостолов поздравиха местните с „Честит празник”, на официална церемония засвидетелстваха признателност към крупничани с проявено доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществена дейност.

Селото празнува всяка година в последната събота на месец август. Плаващата дата за „Честит празник, село” е наследена от някогашния Младежки събор, който се е провеждал в Крупник. Младежкият сбор го помнят и бабите в Крупник. Селото е едно от малкото в общината, където празникът на селото не съвпада с празника на централния храм. Църквата в Крупник „Св. Архангел Михаил” е една от най-красивите в цяла Симитлийска община и региона. Но официалният празник на селото се наложил на утвърдилия се като традиция през десетилетията Младежки събор. Някога този младежки събор съвпадал и с професионалния празник на миньора. Тогава въглекопачите от цялата община се събирали за общ празник на поляните на входа на селото. Успоредно с тях в центъра се веселили младежите.

Така било през годините… днес големият празник на Крупник е в края на август. Тази година празникът е по-специален от миналата и по-миналата… Тази година през октомври, с особена тържественост, Крупник ще си спомни за предците, дали живот за свободата на Пирински регион. Точно преди 100 години на 12-ти и 13-ти октомври са сраженията при село Крупник, помогнали за освобождението на Пиринско.

Кметът общината Апостол Апостолов и селският управник Григор Дуев отличиха изявени крупничани с юбилейни грамоти, посветени на 100 годишнината от освобождението на Симитли. Почетните отличия са за проявено доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществена дейност. Поименна юбилейна грамота получиха всички бивши кметове на село Крупник, свещеникът на селото- отец Величко, изявени общественици, самодейци, талантливи деца… Юбилейните грамоти са посветени на сраженията при Симитли на 09.октомври.1912 и при Крупник на 12-13.октомври.1912 година.

Стотици жители и гости на селото празнуваха с женска певческа група към читалище “Вл. Маяковски” – с. Крупник; Балет “Дъга”; Мъжка фолклорна група “Изворите”; Танцов състав с р-л К.Бельов; Танцов състав с р-л М.Зонгова; Мажоретен състав с р-л Л.Марянски; Фолк-изпълнителите: Марин Домозетски, сестри Филатови, Иван Дяков, Лияна.

Веселбата под открито небе на площада в Крупник продължи и след полунощ.

Снимки: Община Симитли

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: