Село Черниче навърши 100 години

С голям празник село Черниче отбеляза деня, в който точно преди 100 години се поставя началото на нещо ново. От ранен следобед деца от цялата община твориха на площада под открито небе. От три години насам село Черниче се превръща в художествена академия на открито за талантливи деца. Детските творби правят пъстра „ограда” на площада за концертната програма за „Честит празник, село”. Първи на празничната сцена се изявиха гласовити и игриви деца от самодейните състави от цялата община.

За празника на Черниче, една от живите емблеми на селото- художникът Николай Кашев откри изложба на свои произведения. Арт къща „Кашев” е една от първите, строени някога в селото. Николай Кашев, родом от живописното родопско село Лещен, е зет в Черниче. Но е дал толкова, сякаш тук е роден и той и предците му. Наследствената къща от тъща си е превърнал в галерия, в двора на която Николай Кашев подреди свои творби от живопис, до абстрактно изкуство, иконопис и графика.

Прелиствайки историята на село Черниче, в първите страници е записано: през есента на 1912-та година Ценко Чакалски избира поляните край Струма, сгушени в полите на Малешево да построи хан. Тогава мястото е кръстопът на търговци и войски. Трайни следи в днешно Черниче са оставили траки и славяни… През 1916-та година, край хана, Ценко Чакалски и съпругата му полагат основите и на семейната си къща. За десетина години съседи им стават над 30 семейства, изселници от днешните Сенокос, Ракитна, Кадийца. Силен тласък в развитието на селото е полагането на ж.п. линията през 1945-та година, която прекосява Черниче и откриването на рудника през 1955-та година. Черниче набъбва до близо 1 300 жители… Най-новата история на Черниче е свързана с цялостната модернизация на селото.

„100 години са и малко и много, но са достатъчни село Черниче да се превърне в едно модерно европейско село с емблемата „младо и модерно”. Защото селото не остарява, младите свиват семейно гнездо в Черниче, раждат се бебета. От близо една година няма и метър улица в селото, където да няма чисто нов асфалт, тротоари и бордюри върху подменената подземна инфраструктура. Първо през Черниче „мина” общинският проект за цялостна подмяна на инфраструктурата, сега на ред за нов асфалт и канализация са и останалите села в симитлийска община. Черниче чака и подмяна на осветлението, ремонт на парка за отдих, нов спортен стадион”, хвали се кметът на селото Иван Андонов. И не пропуска да благодари за инициативата на местните в селото и за безрезервната подкрепа на община Симитли и кмета Апостол Апостолов.

На празника, навръх 100-годишния юбилей, кметът на общината Апостол Апостолов връчи юбилейна грамота за принос в развитието на село Черниче на трийсетина местни, сред които бившите кметове на селото, всеки от които оставил ярка диря след себе си, самодейци, общественици, председателят на читалището Валери Миленков, народните изпълнители Снежина Андреева и Павлина Теова…

Изявеният общественик на Черниче Стойне Миленков връчи на кмета на селото Иван Андонов признателна грамота от името на жителите на Черниче.

Снимки: Община Симитли

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: