Росен Плевнелиев стана президент на България

1,8 млн. души му отредиха поста на „Дондуков” 2

Росен Плевнелиев спечели изборите за президент убедително. Кандидатът на ГЕРБ отвя своя опонент от БСП Ивайло Калфин на провелия се днес балотаж с преднина между 8 и 14% според социолозите.

За доскорошния строителен министър и вицето му Маргарита Попова бюлетина са пуснали около 54 на сто от участвалите във вота „2 в 1” гласоподаватели при избирателна активност над 43%.

Зад издигната от червените двойка на Калфин и депутата Стефан Данаилов пък са застанали едва към 46%. Данните на МБМД сочат, че 1,8 млн. българи са дали гласа си за гербера, а 1,53 млн. за социалиста.

На първия тур на изборите, когато в президентската надпревара сили мериха общо 18 претенденти, Плевнелиев надви Калфин с резултат 40,11% на 28,96%.

Кандидатът на ГЕРБ ще встъпи в длъжност на „Дондуков” 2 на 22 януари 2012 г. и ще заема поста през идните 5 години.

Той ще замени на него Георги Първанов, който оглавяваше институцията в продължение на два мандата. Сред първите стъпки, с които Плевнелиев даде заявка, че ще започне мандата си, е отзоваването на посланиците с картонче в ДС и проектите за осигуряването на енергийна независимост на страната ни.

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: