Започва седмицата в музея

По случай 60 годишния юбилей от създаването на историческия музей в Благоевград, Регионален исторически музей организира в дните от днес до 19 май 2012 г. Седмица в музея. Програмата предвижда ежедневни културни прояви с актуален формат, чрез които да се популяризира мултидисциплинарната дейност на музея, да се отворят и оживят пространствата във и около музея и да се привлече вниманието на различни възрастови групи към изкуството, историческото ни минало, природното и културното наследство.

Днес в 12:00 часа, ще се открие гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Русе „Селото Девица – Градът Блудница”. Изложбата представя образи от българската еротика в традиционна и модерна среда. Ключови персонажи – най-известните любовници и любовни двойки, най- популярните сексуални символи, любовни афери от по-ново време са част от изложбата. Издирени са примери от съвременния градски еротичен фолклор, от фолклора на студенти и войници, проследена е темата за еротичното във всекидневния живот през социализма. Изложбата се съсредоточава около емблематични топоси от българските обреди Сватба, Герман /обред за дъжд/, Кукове и Джамал /маскаради/. В тях еротичното присъства като потенция, като възможност за осигуряване на благополучие чрез природата. Експозицията ще бъде открита от Николай Ненов – един от авторите на изложбата и директор на Регионален исторически музей – Русе.

От 18:00 часа ще започне концертът „Приятели на музея”, в който ще участват различни културни и образователни институти от Благоевград и гости. Идеята е да се акцентира на нематериалната духовна култура и музеят да се покаже в нова светлина, а именно като духовно и културно средище и място за среща на поколенията.

На 16 май 2012 г. – от 18:00 часа в зала Временни изложби ще се открие изложбата „Из съкровищницата на музея”. В изложбата публиката ще види най-ценните движими паметници на културата съхранявани във фондохранилищата на Регионален исторически музей -Благоевград. Представените в изложбата експонати са от всички отдели на музея – „Археология”, „Нумизматика”, „Българските земи ХV- ти – началото на ХХ век”, „Нова и най-нова история”, „Етнография” и „Художествен”. Посетителите ще видят материали от Праисторически времена (6-то – 5-то хилядолетие пр. Хр.), сред които глинените печати (пинтадери) и знаци – наченки на най-ранната писменост; златни и сребърни накити от Античността, някои от които са уникални за нашата страна. В изложбата ще бъде показан уникалният двувърх меч от Античността, който е без аналог в България.

С безспорна стойност се отличават и оловните печати от Никополис ад Неструм и Мелник; монетите на цар Иван Асен II, намерени при разкопки на Славова крепост в Мелник, както и колективната находка на венециански монети от 13-14 век. Прекрасна колекция от накити, носии, градско облекло, домашен интериор и писани сандъци от края на 19 и първото десетилетие на 20 век; черковна утвар и богослужебна книжнина от епохата на Възраждането; оригинални материали свързани с националното движение на българската нация също ще бъдат показани пред публика. В изложбата са застъпени интересни и красиви образци на минерали и хербарии, събирани през 90-те години на 19 век от известни ботаници, проучвали флората на България. Завършващо звено в изложбата са ценните художествени образци, сътворени от изявени български художници и иконописци.

На 17 май 2012 г. – от 18:00 часа ще започне ревю-спектакъл „Момина руба” – една копродукция на Регионален исторически музей – Благоевград, Фолклорен ансамбъл „Пирин” и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” към ОДК – Благоевград. Ревюто представя оригинални автентични носии от богатите етнографски колекции на музея. Всеки от представяните костюми е съпроводен с детайлно описание, а музикални и танцови изпълнения на Ансамбъл „Пирин” подсилват въздействието от красотата и пищността на костюмите.

На 18 май 2012 г. е Международния ден на музеите. В този ден Регионален исторически музей – Благоевград отваря врати за свободен достъп не само до експозициите на музея, но и до спецификата на дейността на музейния уредник. Идеята е хората да се запознаят отблизо с работата по събиране, опазване и популяризиране на културно-историческото ни наследство.

На 19 май 2012 г. е традиционната вече Нощ на музеите и галериите. Европейската инициатива на отворени врати се провежда в над 2000 музеи и галерии в цяла Европа, които осигуряват свободен достъп до експозициите на музея и специална програма. За Нощ в музея 2012 г. Регионален исторически музей – Благоевград предвижда откриване на две изложби – „Едмонд Демирджиян. Животоописание”, която запознава публиката с един от най-интересните художници в съвременното българско изкуство и фото изложбата „Жени” на дипломантите от

НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” Теодора Лилян Данчева и Даниела Емануилова. Студентите от специалност „Мода” в ЮЗУ „Н.Рилски” ще покажат свои модели в традиционното вече за Нощ в музея модно ревю. В Нощта на музеите Регионален исторически музей – Благоевград за втора поредна година ще връчи грамоти на свои
приятели и съмишленици в дейността по опазване и популяризиране на културното и историческото наследство.

Основната цел на всички събития, организирани в Седмицата на музея 14 – 19 май 2012 г. е да се даде възможност за близък и нетрадиционен контакт на публиката с музея, да се събуди интерес у младите хора към изкуството, историческото ни минало, природното и културното наследство; да се привлече интереса на туристите и музеят в Благоевград да е атрактивна туристическа дестинация.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: