-1.6 C
Blagoevgrad
Wednesday, December 8, 2021
Рекламирай

Пуснаха столичното метро до летището

metro-sofia

Метрото до летището в София беше официално открито днес от министър-председателя Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова. Благодарение на изградената метро връзка, от днес летище София вече е модерен, мултимодален транспортен център.

На церемонията присъстваха още министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев. Новият участък е дълъг 5 км и включва 4 метростанции: Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София. С изграждането му, софийското метро има общо 36 км метролинии и 31 метростанции.

„Продължаваме разширението на метромрежата и по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.“, заяви министър Московски. „Планирано е финансирането на най-тежкия участък от третата линия на метрото – трасето от бул. „Янко Сакъзов“ до кв. „Красно село“, който ще осигури връзката с другите две метролинии и ще обслужи няколко изключително натоварени от транспортна гледна точка райони на столицата“, допълни той. Стойността на проекта е около 800 млн. лева и включва 7,2 км ново трасе, 7 нови метростанции, изграждане на депо в кв. “Красно село” и доставка на 20 метровлака.

Проектът за разширение на столичното метро – Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. лв. от тях са осигурени от Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. Той е разделен на два лота – Лот 1, който включва новото трасе от бул. „Цариградско шосе“ до Летище София, и Лот 2, който обхваща разширението до Бизнес парка в кв. Младост 3.

Стойността на безвъзмездната финансова помощ предоставена от ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. за изграждането на Лот 1 е 135 млн. лв.

boiko_borisov_Pavlova_letishte_metro

снимки: Министерство на транспорта
снимки: Министерство на транспорта

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,557последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: