Приключи изпълнението на Компонент 4 за намаляване на трансмисията на туберкулоза

Приключи изпълнението на Компонент 4 „Намаляване на трансмисията на туберкулоза сред лица, употребяващи инжекционно наркотици; лица с алкохолна зависимост; деца на улицата; бежанци и търсещи убежище;” от Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, осъществяващ се с финансовата помощ на Глобален фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, получена от Министерство на здравеопазването на Република България.

На територията на Област Благоевград дейностите по проекта за периода 01.12.2008 г. – 31.10.2012 г. бяха осъществявани от екип на Сдружение „Адаптация”, в съвместна работа с представители на Специализирана болница за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания ЕООД – гр. Благоевград.

За периода 1 декември 2008 г. – 31.10.2012 г., екипът на Сдружението изпълняваше визираните в работното задание дейности, изразяващи се в: работа на терен за популяризиране на дейностите по Програмата и установяване на доверителни контакти с целевите групи – лица, употребяващи инжекционно наркотици и лица с алкохолна зависимост;

проучване сред целевата група за установяване на изходни данни за риска от туберкулоза;
работа на терен за мотивиране за изследване на съмнителни за туберкулоза лица от прицелната група;
насочване към лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза;
предоставяне на специализирани информационни материали;

съдействие на лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза, за издирване на болни, напуснали стационара и мотивиране за завършване на лечението;
съдействие на медицинската сестра за осигуряване на редовно приемане на медикаментите и осъществяване на контролни прегледи на пациентите по време на продължителната фаза на лечение;

Дейностите бяха осъществени на територията на област Благоевград, основно в община Благоевград, община Сандански и община Петрич.

В процеса на работа по проекта бяха осъществени 2 426 контакта със 709 лица с наркотична и алкохолна зависимост, от които 146 жени и 563 мъже. В хода на проекта бяха осъществени 1 108 анкетирания на лица от прицелните групи и 253 придружавания до Специализираната болница за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания ЕООД – гр. Благоевград. Общо за периода бяха раздадени 2 564 бр. здравно образователни материали и осъществени 4 информационни кампании по повод на 24 март – Международния ден за борба с туберкулозата.

Екипът на Сдружение „Адаптация” би искал да изкаже благодарности за оказаното съдействие и помощ при изпълнение на дейностите по проекта на своите партньори: МЦ „Хоризонти”, Център за психично здраве – Благоевград ЕООД, СБЗПФЗ – Благоевград, община Благоевград, община Сандански и община Петрич.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: