Започна Пирин пее 2012 – вижте снимки

50 години след първия събор хората отново се събра, за да чуят автентичния фолклор на Пиринско. Точно в 9:00 часа започна надпяването, надсвирването и надиграването на участниците в XIII събор на народно творчество „Пирин пее 2012”.

Първи на 4-те сцени днес се качиха музикантите, певците, танцьорите и разказвачите от общините Разлог, Благоевград, Петрич, Банско, Симитли, Кресна и Гърмен. Утре са концертите на представителите на общините Сандански, Белица, Хаджидимово, Якоруда, Сатовча, Струмяни, Гоце Делчев

Над 2500 участници вземат участие през двата дни на провеждане на събора. 416 са участниците от общината домакин – Разлог. Многобройно е участието на общините Сатовча, Гоце Делчев и Петрич съответно с 280 и 270 участници, с по над 200 участници се представят и общините Сандански и Благоевград.

Масовото участие на самодейци от община Разлог на трета сцена се радва на голям зрителски и медиен интерес. Силни гласове извиха Елена Околска и Светла Копанарова, които изпяха „Боли Яне бело гърло” и „Легнал Илван”. Младите девойки наричани „Трио Елчинови” – Бориса Елчинова, Гергана Елчинова и Радина Елчинова изпяха „Я закарай Недо” и „Легнало е Фиде”.

Народна музика, пъстри народни носии и добра организация посрещат гостите на събора. Етнографски център и изложба със снимки „Пирин пее” през годините привлича тяхното вниманието и интерес към 50-годишната история на събора за народно творчество.

Високото ниво на комуникация и съвместна работа показаха администрациите на инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог и Костадин Хаджигаев областен управител на област Благоевград и техните ръководители. Над 80 полицаи от цялата област следят за реда и безопасността на гостите и участници на „Пирин пее”, наета е и охранителна фирма. Автобуси от Разлог извозват до м. „Предел” желаещите да бъдат част от „Пирин пее”. Движението на товарни автомобили по второкласен път II-19 Симитли – Разлог е спряно за времето 08:30 – 23:00 часа на 04.08.2012г. и от 08:30 – 20:00 часа на 05.08.2012г.

Леките автомобили се пренасочват по обходния път от бензиностанция на „Петрол” до разклона за м. „Шипоко”. Автобусите и товарните автомобили с нетрайни /лесно развалящи се/ товари се пропускат периодично през забранения район в колона, ескортирана от полицейска кола, при спазване на всички мерки за недопускане на ПТП.

Снимки: Община Разлог

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: