6.4 C
Blagoevgrad
Thursday, December 9, 2021
Рекламирай

Оцелял при катастрофата на магистрала “Струма” твърди, че са се спасили осем човека

При инцидента на магистрала “Струма” са загинали 44 човека. Толкова са телата, които са идентифицирани от следователите, направили огледа на мястото на инцидента, каза директорът на националното следствие Борислав Сарафов пред медиите.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че един от оцелелите в “Пирогов” й е разказал, че спасилите се са осем души. Разследващите опитват все още да изяснят защо в болница са седем от пътниците и има ли осми човек.

Преживелият инцидента мъж е бил категоричен и при двата си разпита, че осем човека са успели да се спасят. Затова ще се установява дали е имало прекачване на пътници от един в друг автобус и кои от цялата група пътуващи са се върнали в Северна Македония.

Сарафов посочи, че в момента се разпространяват доста спекулативни истории, дават интервюта различни експерти и хора, които казват, че са очевидци. Очевидци на инцидента до момента няма, каза Сарафов.

Разпитани са двама от пътниците. Те са били будни и дават много точно показания за случилото се. Разпитани са и други двама пострадали също в “Пирогов” днес.

Версията, че в автобуса е имало туби с бензин е отхвърлена. Намерени са три туби на мястото на катастрофата. В тях има остатъци от нафта, но те не са се възпламенили и пожарът не е възникнал от тях. Взети са обтривки от автобуса и са съпоставени с показания на разпитаните до момента. Всичко това отхвърля версия за терористичен акт, каза Сарафов.

Продължава огледът на автобуса, за да се уточни има ли внезапна повреда на превозното средство. Водеща версия се очертава човешка грешка.

Версията за лоша пътна маркировка, сигнализация и лошо организация на движението също не е отхвърлена. Тази мантинела, на която се е нанизал автобусът, е опасна. Тя е способствала за настъпване на инцидента, обясниха разследващите.

Данни за взрив няма. Това, което са чули работници в близката кариера, е ударът на автобуса в мантинелата на островното пространство, посочи Сарафов. Спирачен път има, което означава, че шофьорът е реагирал преди удара с мантинелата. Не е ясно защо се е отклонил в дясно и се е нанизал в нея, обясни следователят по делото. Било е тъмно, ръмяло е. Може да се предположи, че шофьорът се е заблудил от знак за чешма. Тази мантинела се явява препятствие. Нанизването на автобуса в мантинелата е значително, защото са изкъртени девет колчета. При огледа тя е намерена под предната част от автобуса. В тази част на превозното средство е бил резервоарът. Предната врата при удара изхвърча. Там обаче избухва пожар и не е имало как пътниците да напуснат автобуса, а средната врата на превозното средство, където са се скупчили хората, е била блокирана от втората мантинела, в която автобусът спира, разказа Маринов, цитиран от БТА.

Вече има назначени и експертизи, част от които са готови. Сред тях са и аутопсиите на телата на пътниците. Всички са загинали от задушаване от пожара, а не от травми при катастрофата. В дихателните пътища на починалите са намерени сажди, каза Сарафов.

Автотехническата експертиза ще се прави от най-добрите експерти. Пожаротехническа експертиза ще търси причините за пожара. Друга комплексна експертиза ще даде отговор на въпроса защо автобусът е напуснал пътната траектория и как се е стигнало до леталния изход, обясни началникът на националното следствие.

Утре прокурор и следовател от България заминават за Скопие. Тогава се очаква екипът от България да получи ДНК профилите на роднини на загиналите. Те ще бъдат сравнени с ДНК профилите, взети от българските експерти у нас. Всички проби ще бъдат съпоставени, за да се установи категорично самоличността на загиналите.

Сийка Милева съобщи, че главният прокурор е разпоредил проверка на върховната административна прокуратура. Тя ще инспектира пътната сигнализация и маркировката на магистралите и първокласните пътища в страната, В нея ще участват неправителствени организации и международни експерти. Ако се установят нарушения, ще се води дело срещу виновните.

Един от въпросите, на които искаме отговор от Северна Македония, е свързан с пълната документация на автобуса. Ще се търси информация кой от митническите власти у нас е допуснал автобуса при преминаването му през България.

Подобни новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,557последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: