Нона Караджова откри клетка № 2 за неопасни отпадъци край Сандански

Днес, на депото за битови отпадъци на м. Могилата в Сандански, тържествено бе открита клетка № 2 за неопасни отпадъци. Лентата официално бе прерязана от Министъра на околната среда и водите Нона Караджова и кметовете на общините Сандански, Кресна и Струмяни.

Проектът, в който община Сандански е бенефициент бе одобрен в края на 2008 г. и е финансиран от Министерството на околната среда и водите. Стойността му е 2 млн. лева.
Инвестиционният проект е съфинансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г”.
Новото съоръжение ще обслужва около 60 хиляди жители и 12 хил. тона годишно.

Министър Караджова благодари на трите общини за спазване на всички срокове, като подчерта, че новата клетка №2 ще събира отпадъците на Сандански, Струмяни и Кресна поне 10-12 години.
В този проект, който община Сандански защити, в партньорство със съседните общини се осигурява едно сигурно решение по въпроса за битовите отпадъци.

Екоминистъра сподели, че имат очакване от кметовете и на трите общини да решат проблема с битовите отпадъци, тъй като не е достатъчно само да се депонират отпадъците, а трябва да има предварително сортиране на тези, които могат да се рециклират – хартия, стъкло, пластмаса. Специално внимание и преработка трябва да се обърне и на зелените отпадъци от паркове и градини, както и отпадъците на гражданите от техните дворове, допълни още Караджова.

Скоро бе одобрен новият Закон за управление на отпадъците, с който от 2020 год. половината от рециклируемите отпадъци, които са генерирани ще бъдат отделяни и преработвани. Министърът сподели, че има достатъчно стимули за общините да се справят с тази задача,тъй като са им поставени междинни цели между 2016-2018 г., за да се стигне до пълно изпълнение през 2020 г. Общините, които изпълнят тези свои ангажименти ще бъдат изцяло освободени от допълнителни екологични такси, което означава, че ще плащат по-малко и населението, и фирмите, които управляват отпадъците.

Кметът на община Сандански Андон Тотев благодари на Министерството на околната среда и водите и лично на Министър Караджова за подкрепата в инициативите на общината, като изрази надеждата си и в бъдеще община Сандански да работи така добре с МОСВ.

На срещата присъстваха и областния управител на област Благоевград Костадин Хаджигаев, заместникът му, депутатът Митко Захов,  Изпълнителният директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, шефът на фирмата изпълнител и зам. кметовете на община Сандански.

Снимка: Община Сандански

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: