Кметът на община Гоце Делчев подари на министър Николай Младенов книга „Свободата изгрява над Пирина”

Министърът на външните работи Николай Младенов посети днес гр. Гоце Делчев. Той бе посрещнат в общинската администрация от кмета на общината Владимир Москов, председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев, народните представители Георги Андонов и Веселин Давидов.

Министър Младенов бе придружен от областния управител на Благоевградска област Костадин Хаджигаев.

Първата среща, която проведе министър Младенов в Гоце Делчев бе в залата на Общинския съвет и на нея присъстваха кметът и заместник – кметовете на община Гоце Делчев, председателят на Общинския съвет и общински съветници. Министърът обясни, че идеята на неговото посещение в региона е да чуе мнението на местната власт и на хората. Николай Младенов каза, че Гоце Делчев е един от основните бенефициенти на присъединяването на България към Европейския съюз. По неговите думи това е един от няколкото градове в страната, където в най-голяма степен се усеща присъединяването на България към Европейското семейство. „Този регион е пряко ангажиран с две от най-важните страни – съседки на България. Това са Гърция и Македония”, каза министър Младенов и допълни, че това е както обективна реалност, така и голяма възможност. Той подчерта, че е невъзможно да има политика към страните – съседи, която да не е подкрепена от местното население – хората, които живеят в Югозападна България.

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов подчерта, че общината работи много сериозно по трансгранични проекти с Гърция и Македония, като към момента техният брой е около 17. По-голямата част от проектите, които са реализирани в община Гоце Делчев с партньорството на общини от Гърция и Македония са в областта на инфраструктурата, туризма, образованието, здравеопазването и други. Кметът Москов уточни, че има определени трудности заради забавяния от страна на гръцките партньори, като обикновено това се случва при работа с по-отдалечените общини, а не с близките Драма и Кавала. Владимир Москов допълни също, че има голяма подкрепа от страна на управляващите органи по отношение на реализиране на подобни трансгранични проекти. Това, което трябва да се промени занапред според него, е да се увеличи ресурсът, който се отделя за тези проекти, защото е недостатъчен, а интересът към тях е голям. Друга негова препоръка е облекчаване на процедурите.

Тема на разговор по време на срещата бе също и евентуалното членство на Македония в ЕС. Присъстващите на срещата се обединиха около мнението, че подкрепата на България в тази посока трябва да бъде при определени условия. Поставен бе също въпросът за некоректното отношение от страна на гръцки работодатели, които в редица случаи напускат страната и не изплащат заплатите на своите работници. В това отношение министър Младенов обясни, че Министерството на външните работи може да съдейства на българските институции да стигнат до подобни хора, но за целта е необходимо сигналите да се подават по съответния ред. По време на срещата бяха поставени и други проблеми, като например свалянето на регистрационните табели на автомобилите на български граждани в Гърция при констатирани нарушения, задържането на лични карти и шофьорски книжки и други.

Кметът на община Гоце Делчев подари на министър Николай Младенов книгата „Свободата изгрява над Пирина” на местния краевед Иван Марков, посветена на 100-годишнината от Освобождението на Неврокопския край от османско владичество.

По-късно, министър Николай Младенов проведе среща с медии, представители на бизнеса, неправителствените организации и граждани в Дома на културата. На срещата присъстваха също кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, народните представители Георги Андонов и Веселин Давидов и областния управител Костадин Хаджигаев.

                                                                                                                                       Снимка: Община Гоце Делчев

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: