Mерки за пожарна безопасност през отоплителния сезон

За да бъде осигурена пожарна безопасност на сградите, съоръженията и инсталациите при ползване на отоплителните и електронагревателните уреди и инсталации през отоплителен сезон 2012/2013г. е необходимо да спазваме следните мерки за пожарна безопасност:

1. Използвайте за отопление само стандартни и напълно обезопасени отоплителни и нагревателни уреди.

2. Не оставяйте без наблюдение включени /запалени/ отоплителни и нагревателни уреди.

3. Не оставяйте без надзор включени и запалени отоплителни уреди, с изключение на тези с автоматичен режим на работа.

4. Локалните отоплителни уреди и димоотводните им тръби да се монтират на разстояние минимум 50 см. от горими и трудно горими материали /ламперии, домакинско обзавеждане и др./.

5. Не използвайте уреди, захранвани с газ пропан-бутан, под кота ±0.00 на прилежащия терен, както и в помещения без естествена вентилация.

6. Преди началото на отоплителния сезон задължително почистете и отремонтирайте комините и димоотводните тръби, които ще използвате.

7. Не се разрешава принудителното възпламеняване на горимите отлагания по комините и вентилационните въздухопроводи.

8. Забранено е използването на въздухопроводите и инсталационните канали като димоотводи.

9. Забранено е разпалване на печки с лесно запалими и горими течности – бензин, нафта и др.

10. Забранено е сушенето и поставянето на материали и оборудване върху отоплителните уреди, и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите.

Ръководството на „Областно управление пожарна безопасност и защита на населението” апелира към всички граждани на Област Благоевград за спазване на мерките за пожаробезопасна експлоатация на отоплителните и електронагревателните уреди и инсталации.

През настоящия есенно-зимен сезон, органите осъществяващи държавен противопожарен контрол в ОУПБЗН – Благоевград, ще отделят значително внимание на контрола по спазване на правилата за пожарна безопасност на обектите в експлоатация и заповедта на кмета на Община Благоевград, за безаварийното протичане на отоплителния период.

Ако възникне пожар във вашия дом или имот, не се опитвайте да го загасите сами, дори да Ви се струва незначителен, а се обадете на телефон 112 и изчакайте силите на Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” на безопасно разстояние!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: