Кукери и сурвакари гониха злите сили в Разлог

Кукери и сурвакари гониха злите сили от Разлог. По традиция още рано сутринта на първия ден от новата година хората там започват да гонят злите сили.

В Разлог кукерският празник се нарича „Старчевата”.  Чаушите в града разтърсиха града от рано сутрин. „От деца се обличаме всички, от ранни зори, излизаме с тъпани, кой какво има вкъщи.Това е нашия обичаен карнавал. Гоним злите духове, носим здраве и това е символа на плодородието, момчетата скачат високо. Така се свързваме с Господ, всичко се прави само за здраве”, споделят участниците в празника.

В Дългата махала участниците са създали десетки сюжети, като всеки има роля в голямата веселба. „Традициите са само в кръвта и никой друг не може да го усети, трябва да се облечеш за да го усетиш”, казват хората в Разлог.

И тази година някои от най-малките жители на Разлог замениха пелените с носията. В името на това – традицията да векува. Чаушите в Разлог минават по всички улици на града, за да орисат годината и да пожелаят здраве и плодородие. Групи от всички квартали обикалят с предварително подготвени хореографии. Накрая те се събират на централния площад, където дефилират. За най-атрактивните има и награди./NOVA

Подобни новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: