Кампания ще информира за трафика на хора в Община Благоевград

Трафикът на хора е един от сериозните проблеми на българското общество, зад това обобщение се обединиха експерти от Община Благоевград. В четвъртък вечерта те участваха в публична среща, с която се дава началото на отбелязване на кампанията срещу този социален проблем. Инициативата започва на 18 октомври – Европейският ден за борба с трафика на хора, и завършва на 10 декември – Световния ден на човешките права.

“Трафикът на хора засяга населението от деца до възрасни, всеки един може да попадне в този капан и дори без да разбере”, заяви при откриването на кампанията зам.-кметът по строителството и сигурността на Община Благоевград Стоян Благоев. И допълни, че “всичко това се случва, защото на тези хора им се предлага един лъжлив добър живот”.

Тази година Местната комисия за борба с трафика с хора ще набира и обучава доброволци. В кампанията вече са се включили ученици от доброволци от СОУИЧЕ “Св. Климент Охридски”, които тази седмица раздават информационни брошури в центъра на града.

Информационната кампания е насочена основно към родители, ученици между 14 и 18 години, както и студенти от Американския университет, Колежа по туризъм, ЮЗУ “Неофит Рилски”. Експерти ще посетят и Дома за деца, лишени от родителски грижи, както и ромските квартали в града и региона.

Трафикът на хора е известен още като “робството на 21 век”. Усилията за борба с него са насочени срещу трудовата и сексуална експлоатация, трафика на бременни жени с цел продажба на новородени, както и трафика на органи.

За 2011 г. за тези престъпления са осъдени 131 души, а броят на приключени съдебни производства са 198, обобщи данните Огнян Богоев, началник “Гранично полицейско управление”. Районите, които са най-често засегнати от този проблем са Добрич, Варна, Сливен, Бургас, Пещера, Пазарджик и Русе.

Местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград е създадена със заповед на кмета на общината Атанас Камбитов. Инициативата е на Националната комисия към Министерски съвет, чиито председател е вицепремиерът Цветан Цветанов. Местни структури са създадени и в градовете Варна, Бургас, Пазарджик, Сливен, Монтана, Русе и Пловдив.

                                                                                                                                  Снимка: Община Благоевград

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: