Пазарът изпитва недостиг на имоти за потенциални купувачи

Мартин Кацарски е управител на една от водещите агенции за недвижими имоти в Благоевград – BlagoevgradProperties.Com. Роден е през 1976 г. в гр. Благоевград. Средното си образование е завършил в благоевградската Математическа гимназия „Акад. Сергей П. Корольов” – профил „Математика”. Завършил е „Финанси” в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград.

– С днешна дата как се отразява кризата на пазара на жилища в Благоевград и региона? Има ли раздвижване и ако има в каква посока?

Винаги съм казвал, че ние трудно можем да дадем точна представа за пазара на имоти в целия Благоевградски регион поради факта, че работим изцяло и единствено на територията на гр. Благоевград и околните села. Пазари като този в Банско, Сандаски и т.н. се харектеризират и влиаят от пазарните фактори по съвсем различен начин.

Но бидейки най-голямата посредническа фирма в Благоевград наблюдаваме няколко съществени тенденции на пазара в нашия град в момента, които са донякъде и в следствие от кризата. Първото е че, пазарът като цяло е спокоен и има едно постоянно търсене и предлагане. Казвайки спокоен имам в предвид че, все повече се стеснява ножицата м/у очакванята на продавачите за цената, която ще получат и очакванята на купувачите за цената, която трябва да постигнат при покупко-продажбата на недвижим имот. Това създаде предпоставка за увеличаване с около 15 % на сделките през 2011 спрямо 2010 г.

Вторият съществен факт е вече трайното наличие на кредитиране от страна на банките. Все още това става трудно с изключително завишени изискваня и не толкова добри лихвени нива, но съществува и има база, върху която да се работи. Това не беше така преди една година. За съжаление третото но съществено нещо харектеризиращо пазара в момента е липсата на качествени имоти на добри цени. Купувачи има на пазара, но липсват подходящите имоти за тях.
– Към коя част на областния град и околните села интересът е най-голям?
Пазарат в селата клони към нула и това не е добре тъй като не създава предпоставки за корекции на цените. Колкото до кварталите на Благоевград: не можем да кажем, че имаме лош или добър квартал, квартал с по голям интерес и такъв с по-малък интерес. Итересът се възбужда от цените и стойността на един имот. Пазарът в обласния град, както го наричате вие е създал добър баланс така че, да създаде добри предпоставки за стабилен интерес към всеки един квартал.

– Банките спомагат или спъват закупуването на жилища?
Както вече споменах, кредитирането е трудно, все още скъпо, недостъпно за голяма част от клиентите ни, но поне съществува. Надявам се средата за ипотечното кредитиране да се подобрява, а и оттам да става все по достъпно.

– Завръщащите се гастарбайтери проявяват ли интерес към закупуване на жилища?

Все още пазарът, продавачите и агенциите не могат да разчитат на гастърбайтерите като съществена част от клиентите закупуващи имоти на територията на гр. Благоевград. Нека да не забравяме че, западноевропейските страни и Щатите изпитват не малки икономически и финансови затруднения, което автоматично се предава на населението работещо в съответните страни. Не може да очакваме че ще съществува, дори и близък, до онзи поток от купувачи от чужбина като през 2007-2009 год.

– Какви са твоите очаквания за пазара на жилища в следващите месеци?

Много зависи от това как хората ще приемат това, което се случва с еврото и дали ще намерят спасение в недвижимите имоти. Зависи от това, накъде ще тръгнат лихвите по кредитите и лихвите по депозитите. В банките има не малко пари на гражданите и те очевидно все още не се чувстват спокойни да ги изтеглят и да ги инвестират. Надяваме се също така че, икономическата ситуация ще се стабилизира, а оттам и наличието на лоши кредити и потенциално лоши ипотеки ще намалее. Така че като цяло сме на изчакване и наблюдение на различните фактори влияещи на пазара на недвижими имоти. Не мисля обаче, че ще има рязко движение в една или друга посока за района на Благоевград.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: