Днес 20 юни е Международен ден на бежанците

Международният ден на бежанците е обявен през 2001 г. по инициатива на Върховния комисариат на ООН за бежанците по повод годишнина от приетата през 1951 г. Международна конвенция за статута на бежанците и се отбелязва на 20 юни.

998_pg.jpg

Върховният комисариат на ООН за бежанците ( на англ.: United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) ) е агенция на Организацията на обединените нации, която ръководи и координира дейностите за международна закрила и социалното подпомагане на бежанците, носител на Нобелова награда за мир за 1954 г. и 1981 г. Агенцията е създаден на 14 декември 1950 г. наследявайки основаната от норвежкия полярен изследовател и нобелов лауреат Фритьоф Нансен (ръководена от него до 1927 г.) служба за бежанците, както и на Международна служба за бежанците “Нансен“ към Обществото на народите. ВКБООН работи в сферата на хуманитарните помощи, като негова основна цел е да защитава правата и живота на бежанците, да осигурява възможността за упражняване правото на убежище и сигурен подслон, както и да закриля бежанците и да подпомага намирането на решения съдействайки им да се завръщат в тяхната собствена страна или да се установят в друга.

Усилията на Комисариатът са залегнали в устава на организацията и се ръководят от Конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г. и и Протоколът към нея от 1967 г. В Агенцията на ООН за бежанците работят включително и главната квартира над 6500 души в 268 бюра в 116 страни по света. В момента те изпълняват мисии в Ливан, Южен Судан, Чад/Дарфур, Ирак, Афганистан, както и в Кения. Генералният секретар на ООН Кофи Анан обявява през 2001 г. 20 юни за Световен ден на бежанците.

През февруари 1992 г. в София е открит офис на ВКБООН за България, през 2000 г. комисариатът повишава статута на присъствието си в България в представителство, ръководителят на което е упълномощен да говори пряко от името на Върховния комисар. Международното присъствие на ООН в България се ръководи от Постоянния координатор на ООН, който е и представител на Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Източник: Vesti.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: