Разбиха група за данъчни престъпления, действала и в Благоевград

Организирана група, извършвала данъчни престъпления, е неутрализирана от служители на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е проведена под надзора на Специализираната прокуратура. Предполагаемият размер на нанесените щети за бюджета за периода от януари 2010 до декември 2011 г. е около 20 млн. лева. Действията по разследването протичат на територията на София, Варна, Бургас, Благоевград, Плевен и Стара Загора. Претърсени са 19 адреса – жилищни помещения и офиси. Намерени и иззети са оригинални първични и вторични счетоводни документи, голяма сума пари, оптични носители, компютърни конфигурации, мобилни телефони и СИМ карти.

Досъдебно производство по описа на ГДБОП, е образувано за организирана престъпна група,
създадена с цел извършване на престъпления срещу финансово-кредитната, данъчната и осигурителната системи. Събрани са данни, че организатор и ръководител е Р.Б. 35-годишният мъж е криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, унищожаване на чуждо имущество, кражба, условно и ефективно наказание.

В хода на разследването е установена добре организирана престъпна схема. Извършвани са симулативни търговски сделки със скрап с неистински първични и вторични счетоводни документи, издавани от името на различни търговски дружества. В същото време дружествата не разполагат с физически и технологичен капацитет – нямат лицензирани площадки, а представляващите ги лица в голяма степен са неграмотни, малоимотни и реално не могат да ръководят и извършват такъв вид дейност.

Другите участници в групата са Д.Б. на 39 години, криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, възпрепятстване орган на властта, кражба и с две условни присъди,
О. Ш. на 31 години и П. В. на 29 години двамата без криминални регистрации.

Документирана е престъпната дейност на още трима – управителите на две от фирмите – участници в престъпната схема – И. И. на 56 години, криминално проявен, с регистрации за търговия с отпадъци – черни и цветни метали, в нарушение, кражба и данъчно задължение в особено големи размери и М. К. на 31 години. Главната счетоводителка на една от фирмите – собственост на ръководителя на групата – Л. Т. на 51 години, е криминално проявена, с регистрации за допускане извършване на престъпление.

Установено е, че в условията на продължавано престъпление участниците в групата, с помощта на контролирани от тях дружества, са подпомогнали реално действащи фирми да избегнат плащането на данъчни задължения в особено големи размери – престъпление по чл. 321, ал.1, ал.2 вр. чл. 255 и чл. 256 от НК.

В резултат на проведените действия по разследването на служители на ГДБОП и от официалните данни от проверки на НАП е установено, че за периода от януари 2010 до декември 2011 г. предполагаемият размер на нанесените щети за бюджета е около 20 млн. лева.

Със заповед за 24 часа са задържани Р.Б., П.В. и О.Ш. Действията по разследването продължават.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: