Черниче стана Евросело на 2012 година

Симитлийското село Черниче бе избрано за евросело на годината.

Черниче е № 1 в класацията на българските села по брой реализирани европроекти, усвоени средства, привлечени инвестиции и цялостната промяна в облика на населеното място. Черниче надви в надпреварата други 17 претенденти с реализирани проекти за шест милиона и половина лева за реконструкция на ВиК мрежата и ремонт на улиците. Призовата класация и победителят „ЕВРОСЕЛО’2012! Сърцето на България!” се организира от Министерство на земеделието и храните и Програмата за развитие на селските райони.

Кметът на общината Апостол Апостолов прие плакета ЕВРОСЕЛО’2012! Сърцето на България! на официална церемония в Министерство на земеделието и храните. “Черниче има едва 1 000 жители, но е пример дори за големите общини как успешно могат да се усвоят 6 млн. лв. европейски средства”, каза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова при връчването на наградата.

До момента в благоустрояването на селото са инвестирани шест милиона и половина лева по Програмата за развитие на селските райони. Още милион и половина ще бъдат инвестирани в изграждане на пречиствателна станция и благоустрояването на парка в селото. Договорите за еврофинансиране са подписани, предстои до една година да бъдат изпълнени.

„Кандидатстването за финансиране по европейски програми е единствения шанс за общини като нашата, а и не само, за инвестиции в инфраструктурата и подобряване средата на живот. Само в Черниче са инвестирани над 6 милиона лева през последната година за подмяна на канализацията и цялостна реконструкция на уличната мрежа. Имаме готови такива проекти и за останалите села в общината. А иначе с общински бюджет с около 80 000 лева за капиталови разходи… няма да пресмятаме колко години са необходими за да се реализира инвестиция от такъв мащаб”, коментира кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Зад приза „Черниче- сърцето на България” стои 4-годишен труд на младия и амбициозен екип на общинска администрация Симитли. Реалното изпълнение на проекта по подмяна на подземната инфраструктура и реконструкция на уличната мрежа в Черниче се реализира за по-малко от една календарна година. Цялата административна процедура обаче по планиране, писане на проект, кандидатстване… стартира още през 2008-ма година. „Залагам на младите, амбициозните, знаещите и можещите.

И резултатите не закъсняват. Този приз е оценка за работата на екипа на общинска администрация. Отличието ласкае, но и задължава. Не сме спирали да търсим възможности за инвестиции в общината не само по Програмата за развитие на селските райони, няма и да спрем. Европа дава достатъчно възможности и шанс за развитие на българските общини. Просто трябват идеи, инициативност и желание, ние ги имаме”, допълни кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Снимка: МЗХ

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: