Показват най-ценните движими паметници на културата в благоевградския музей

Днес от 18,00 ч. в Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде открита юбилейна изложба „Из съкровищницата на музея”.

Изложбата показва най-ценните движими паметници на културата съхранявани във фондохранилищата на РИМ-Благоевград. Представените в изложбата експонати са от всички отдели на музея – „Археология”, „Нумизматика”, „Българските земи ХV-началото на ХХ в.”, „Нова и най-нова история”, „Етнография”, „Природа” и „Художествен”. Посетителите ще видят материали от Праисторически времена (ранния Неолит, 6-то хилядолетие пр. Хр.) и Халколита (5-то хилядолетие пр. Хр.). Впечатляващи са глинените печати (пинтадери) и знаци, които са наченки на най-ранната писменост. Интерес представляват и глинените съдове от ранния Неолит изрисувани с бяла боя и отличаващи се с висока художествена и естетическа стойност.
Показани са златни и сребърни накити от Античността, някои от които са уникални за нашата страна. От същата епоха и без аналог в България е уникалният двувърх меч.

С безспорна стойност се отличават и оловните печати от Никополис ад Неструм и Мелник, намерени по време на археологически проучвания; монетите на цар Иван Асен II, намерени при разкопки на Славова крепост в Мелник; монетите открити при проучване на раннобългарски некропол край с. Туховище, както и колективната находка на венециански монети от 13-14 век.
От края на 19 и първото десетилетие на 20 век е прекрасната колекция от накити, керамика, носии, градско облекло, домашен интериор и писани сандъци.

Показана е черковна утвар и богослужебна книжнина от епохата на Възраждането. Сред тях се отличава Евангелието с позлатени по краищата страници, отпечатано в Москва през 1859 г.
Съществен акцент в изложбата представляват оригиналните материали свързани с националното движение на българите след 1878 г. – снимки, документи и огнестрелно оръжие. Сред тях се отличават писмото на Братан Маринов, телеграмата на Натанаил Охриски, писмата на Гоце Делчев.
Интерес представляват и ценните материали – лични вещи, медали и възпоменателни знаци, хладно и огнестрелно оръжие, снимки и документи на изявени дейци от Българското национално-освободителното движение. Сред тях се открояват вещите принадлежали на генерал-майор Константин Жостов.

В изложбата са застъпени интересни и красиви образци на минерали и хербарии, събирани през 90-те години на 19 век от известни учени, проучвали природното богатство на Пиринския край. Впечатляващи са експонираните представители на безгръбначната фауна, обитаващи нашите географски ширини.

Завършващо звено в изложбата са ценните художествени образци, сътворени от изявени български художници и иконописци. Сред тях се открояват средновековните икони, изваяни с неповторимо художествено майсторство. Такъв чудесен образец представлява иконата на Св. Георги Победоносец, покровител на българския народ.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: