Бойлер на ток или със серпентина – кое е по-добре

Бойлер на ток или със серпентина – кое е по-добре

Бойлерът е един от най-големите консуматори на електроенергия в домакинството и не е чудно, че толкова много хора с къщи търсят алтернативни начини за затопляне на вода. Понеже няма как без топла вода в една къща, много хора се обръщат към парното или соларните панели като метод за добавяне на нужното количество топла вода в дома.

Сравнение между двата вида бойлери

Едните бойлери разчитат на електричество да загряват водното съдържанието, докато другите имат серпентина или две, по която тече топла вода, която загрява наличното водно количество. Подобен вид подход може да е по-бавен от електричеството, но за сметка на това пък не консумира толкова електроенергия и може да бъде налично по всяко време.

Бойлерите на електричество имат един реултан, които стои на дъното на вътрешното тяло, като неговата работа е да затопля студената вода. Тук движението на топла и студена вода се извършва чрез конвекция, което е процеса на вдигане на топлото и спадането на студеното.

При серпентинестите бойлери, самата серпентина може да заема както долната, така и горната част на водния съд, като това колко количество заема зависи от вида на бойлера. Има уреди с две серпентини за два отделни източника, както и бойлери с напречни серпентини и уреди с крайни серпентини, намиращи се в двата края на съда с разстояние между тях по средата.

Кой е по-енергоспестовен

Това, което много хора ги интересува е това кой от двата вида е най-енергоспестовен. Това изцяло зависи от това какви алтернативни методи на затопляне вода се ползват за бойлерите със серпентини, тъй като те могат да бъдат няколко.

Къщите със соларен колектор, например, са най-енергоспестовни, но за сметка на това зависят от наличието на слънце, което не винаги се показва през зимата и есента.

За сметка на това електрическия изисква доста електроенергия докато нагрява, но след като вдигне температурата до желаната стойност, може да я поддръжка като от време на време се включва.

Има ли комбинирани варианти

Реално, най-добрия вариант, ако настоявате на алтернативни методи на загряване на вода, е този с комбинираните бойлери със серпентина. Те разполагат както с 1 или 2 серпентини, така и с електрически нагревател, който може да служи да поддържа температурата или да нагрява заедно със серпентините.

Каквото и да изберете за дома си, най-важното е да се консултирате с професионалистите от Klimatici.bg и да се възползвате от техните ниски цени още днес. Благодарение на тяхната селекция, вие можете да изберете от повече от 15 различни вида бойлери, като всеки един от тях е подходящ за различен вид употреба – и всичко на ниска цена.

 

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: